9. prosince 2011

Novinky a ohlášení - část 1.

Studená válka v novém kabátě

Jako první se podíváme na blížící se reedici blafovací hry zasazené do období studené války – Cold War: CIA vs. KGB. Co se pravidel a mechanismů týče, nedoznala hra žádné změny, jedná se čistě o estetická vylepšení a také novou lepší krabici. Každopádně si hra uchovává stejně hutnou atmosféru jako první edice, ve které posílají obě strany své agenty získat vliv v zemích po celém světě či při významných politických, hospodářských či sportovních událostech. To vše probíhá systémem, který je podobný klasické hře „oko bere“ – snažíte se dosáhnout určitého součtu karet – vše je ovšem pečlivě zabaleno do tématu a tak vaši špioni soupeří o přízeň mocenských skupin v zemi a to politických, vojenských, hospodářských a médií. Budete následovat historii, nebo si napíšete svou vlastní?
Kouzelnické souboje na druhou

Nejenom Cryptozoic přichází s kouzelnickými souboji ve své hře Epic Spell Wars of the Battle Wizards: Duel at Mt. Skullzfyre (nově jsou ke stažení pravidla hry: zde), o které jsme na blogu psali v listopadu. Se svou troškou magií zavánějícího zápolení přichází také Fantasy Flight Games, které připravuje reedici klasické hry z roku 1983 od Toma Jollyho Wiz-War. 2 až 4 hráči se v ní utkají jako mocní mágové v podzemním labyrintu ve snaze ukrást druhým poklady a ubránit přitom ten svůj. Hra vypadá zajímavě a jejímu většímu představení budeme v dohledné době věnovat samostatný článek.
Šťastná panda - dobrá panda

Kdo by nechtěl získat přízeň císaře Nippona, když znamená poklidný život v blahobytu? Odpovědí je dva až čtyři hráči v novince od Asmodee jménem Takenoko. Ve hře se hráč zhostí role služebníka císaře Nippona, který má zvláštního mazlíčka v podobě obří pandy, o kterou je nutné se náležitě postarat. Hráči tak musí plnit různé úkoly zahrnující stavbu bambusové plantáže (pandy totiž milují bambus) v různých barvách, krmení obří pandy a mnoho dalšího. Na konci samozřejmě vyhrává hráč s největším počtem vítězných bodů, které získává krom jiného především za plnění úkolů. Nuže? Císař Nippon a jeho velká panda čekají!

Nebezpečně blízká setkání

Velmi milé sci-fi překvapení odkazující se na kultovní PC tahové vesmírné strategie Space Empires: 4X se dočká svého prvního rozšíření Space Empires: Close Encounters, které představí množství volitelných pravidel, takže si hráči budou moci (stejně jako v původní hře) upravit herní zážitek přesně podle svých představ. Hra přinese kolem dvaceti jedinečných mimozemských vlastností, předností a slabin a zhruba stejný počet technologických výhod. Další novinkou je systém zkušeností, které hráčovy lodě časem nabývají a stahování jednotek pro jejich přežití a získání zkušeností vypadá hned jako rozumná strategie. K získání zkušeností by měla dopomoci také možnost vesmírných akademií, víc o nich prozatím nevíme. Co ovšem víme je nová třída superlodí Titan, které budou schopny převážet stíhače a ničit planety. Mimo to rozšíření přináší nové scénáře pro hru tří a čtyř hráčů a pro sólo hraní nabídne nový scénář mimozemské civilizace a boj proti invazi kosmických améb. Máme se tedy na co těšit.

Krvavý konec ve Vietnamu

Historický magazín v kombinaci s hrou Against the Odds (např. Bradley's D-Day) přichází s dalším číslem (v pořadí již 33.) s podtitulem Meatgrinder (mlýnek na maso). Tímto pomyslným mlýnkem se stala bitva dva roky po odchodu amerických sil z Vietnamu. Lidová armáda Vietnamu v té době zahájila „omezenou ofensivu“ na provinční město Pleiko. Úspěchy operace 275 však překvapily generála Van Tien Dunga natolik, že v boji pokračoval dál a s každým dalším padlým městem se severovietnamské jednotky připravovaly na boj o Saigon. Když tedy tři celé divize generála Dunga s podporou tanků a dělostřelectva zaútočily na vyčerpanou divizi jihovietnamských sil Xuan Locu, očekávaly rychlé vítězství a další pokračování na jih. Namísto vítězství se z bitvy stal dvoutýdenní masakr, který celou válku ukončil. Hráči teď mají možnost vyzkoušet si tuto rozhodující bitvu války ve Vietnamu a k tomu se ještě dočíst množství zajímavostí a faktů. Navíc bude součástí časopisu ještě solitére hru Bloody Hunlikely!, která mapuje Attilovo řádění v Evropě a menší rozšíření pro hru The Pocket at Falaise z čísla 27.

2 komentáře:

  1. Ten Wiz_War vypadá tak lákavě... ale do toho reedice Nexus Ops, Merchant from Venus + starý lákadla GoW a Battleship Galaxies!

    OdpovědětVymazat
  2. O Nexus Ops a Merchant of Venus budeme ještě určitě psát, ale je pravda, že GoW i Battleship Galaxies jsou velká lákadla. Osobně jsem zatím měl možnost hrát jenom GoW, ale musím říct, že je to pěkně udělané a je to skutečně týmová hra, protože bez té se to přežít nedá. :-)

    OdpovědětVymazat