8. prosince 2011

Dojmy - 011

Proroctví nám říká, že brzy nadejde Ragnarok, probudí se Fenrir a svět skončí v plamenech. Existuje však naděje. Svět může zachránit Vyvolený. Osm osob se schází ve městě Turín 19. století, jeden z nich je onen Vyvolený, ještě to však neví. Odhalí svou pravou identitu dříve, než ho najde Fenrir, kterému nikdo nesmí stát v cestě?

011 bylo už v době ohlášení velmi zajímavým projektem, posuďte sami – steampunková hra protkaná severskou mytologií vznikající ve spolupráci se švédskou metalovou kapelou Therion, to zní přinejmenším zajímavě. A stejně tak je zajímavá i samotná hra.

Ve hře děláte několik věcí – sbíráte noty symfonie, kterou vyvolený zahraje, aby zabránil konci světa, postupně zjišťujete, kdo je vyvolený a kde ve městě jsou ukryté varhany, na které vyvolený potřebuje zahrát symfonii a navíc vám během hry nesmí dojít čas. Čas je totiž platidlo téměř za každou akci, kterou uděláte a jakmile vám čas dojde, vypadáváte ze hry. Zajímavostí také je, že přestože je ve hře osm postav, není žádná permanentně přiřazena hráči, ale hráč si ve svém kole vybere, s jakou postavou chce v daném kole táhnout, o čemž rozhoduje pořadí hráčů vybrané na samotném začátku každého kola formou aukce, ve které se platí (ano, tušíte správně) časem. Na první pohled zaujme i soustava tří ozubených kol, které se otáčejí a určují hráčům možnosti pohybu, zvláštních akcí apod.

Zhruba v polovině hry se jeden z hráčů stane ztělesněním Fenrira, jehož úkolem je zabít vyvoleného, aby mu už nic nebránilo ve zničení světa s příchodem Ragnaroku. Ostatní hráči zvítězí, když odhalí vyvoleného, se kterým zahrají na varhany záchrannou symfonii, k čemuž ale musí mít všech patnáct tónů skladby. Hra je silně tematická, čemuž pomáhá i celkový design a ilustrace vycházející z fotografií skupiny Therion (velmi podobný styl mají hry od Flying Frog Productions, kteří také velmi často používají osobitý fotografický styl, jenž prezentuje např. jejich nejnovější hra Fortune and Glory: The Cliffhanger Game).

Nebudu v tomto článku zabíhat hlouběji do pravidel hry, která sice nejsou nijak složitá, ale je jich poměrně dost. Hra mi v tomto směru společně s několika mechanismy (např. karty událostí fungující podobně jako mythos karty) a hutnou atmosférou připomíná slavný Arkham Horror, zde ovšem každý hráč hraje sám za sebe. Takové přirovnání samozřejmě není přesné, ale člověk má ze hry obdobný pocit – že je součástí něčeho většího. Navíc si musí dobře rozložit své akce, musí totiž sbírat noty symfonie, prohlížet si karty protihráčů, aby odhalil identitu vyvoleného, platit časem za akce, pohyb, za dražbu pořadí v kole… zkrátka a dobře je toho ve hře dost.
Hra pro 3 až 6 hráčů nepochybně udělá radost hráčům, kteří mají rádi steampunk, protože her z tohoto žánru nevychází moc (lepší situace je na poli her s miniaturami) a i tak se k nám všechny nedostanou (naposledy snad hra Mad Zeppelin nebo Mission: Red Planet). Stejně tak hra potěší ty, kdo si užívají trochu detektivního pátrání a severskou mytologii. 011 je stylová hra se zajímavými mechanismy a designem, která vám zabere mezi jednou a třemi hodinami a nabízí vcelku originální zážitek v jehož středu je neustále ubývající čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat