7. prosince 2011

Dojmy - Cave Evil

Nejenom v nebi, ale i v pekle je místo jenom pro vybrané. A i v nejhlubším a nejtemnějším podzemí je třeba jasný vládce. Nekromanti si to velmi dobře uvědomují a už spřádají plány, jak se zbavit svých sousedů.

Už při pohledu na krabici Cave Evil si člověk uvědomí, že má před sebou něco zcela netradičního a výjimečného. O to víc, že na celém světě by mělo být pouhých 500 kopií této hry. Kromě herního zážitku se tak jedná i o vyloženě sběratelský kousek, k tomu ještě značně originální svou metalově démonickou atmosférou a černobílým designem. Ve hře je 340 karet a žádné dvě nemají stejnou ilustraci, i když se jedná o stejnou kartu, jsou ilustrace alespoň lehce odlišné. Stejně tak u dílků mapy – stejné místnosti i chodby mají odlišné kameny. Hra má navíc v mechanismech i kartách zapuštěný kromě metalového démonického prostředí také velmi černý a nápaditý humor.

O co tedy ve hře jde? Každý hráč se ujme role jednoho z náhodně vybraných nekromantů (mají všichni stejné hodnoty, liší se pouze v jedinečné zvláštní schopnosti), jejichž úkolem je zvítězit buď eliminací všech ostatních nekromantů, nebo splnit úkol, který se ukáže později ve hře. K zabití nekromanta je třeba ho buď regulérně zabít v boji, nebo se dostat do jeho startovní místnosti a zničit jeho životní krystal. Úkol se odhalí během hry, ale splnit jej bude možné až po nějaké době, aby se zabránilo tomu, že některý z hráčů při odhalení úkolu zvítězí, aniž by měli ostatní hráči čas reagovat.

Během hry hráči sbírají tři suroviny – gore (tělesné ostatky), metal (kovy) a shadow flames (temné plameny), za které mohou vyvolávat příšery, předměty nebo platit za sesílání kouzel. Vaši temní pomocníci mohou bojovat s poskoky jiných nekromantů, či přímo s jejich tvůrci, mohou kopat další tunely a chodby, nebo je také zasypávat, stejně jako sbírat suroviny, které se postupně objevují na hexové mapě podzemí.

Pomocníky přidělujete do jednotlivých skupin (kterých máte k dispozici až 6), do které se běžně vejde od jedné do tří příšer dle jejich velikosti (3 malé nebo 1 malá a 1 střední nebo 1 velká), ačkoliv i zde jsou výjimky. Každá příšera má totiž svoje schopnosti, které mohou významně měnit styl jejich použití ve hře. Můžete mít ve svých službách stín, který se dokáže pohybovat temnotou mezi jednotlivými chodbami, gigantického červa, který při smrti ucpe svým tělem chodbu, malou slabou příšerku, která ale může svým druhem vytvořit skupinu bez omezení počtu příšer a mnoho dalších.

Hra mne zprvu odrazovala netradičním a chtělo by se říct (teď již vím, že zcela neprávem) až levným dojmem, který se zdál v nepoměru s cenou hry. Po zkušební hře musím s radostí přiznat, že jsem se zmýlil, protože hra toho obsahuje skutečně hodně a je vizuálně přitažlivá velmi specifickým způsobem. Cave Evil mne tedy potěšil rovnou ve dvou směrech – jedná se o sběratelský kousek a zároveň jde o velmi dobrou hru. Taková kombinace není tak častá, jak by si mnozí přáli, ale pokud máte rádi styl metalu a démonů v kombinaci s černým humorem a přitom chcete kvalitní strategický zážitek, je Cave Evil jasnou volbou, která nemá obdoby.

Jak jsem již zmínil, hra vychází ve velmi omezeném počtu kusů a pokud si ji chcete v Evropě pořídit, aniž byste si ji museli nechat složitě dovážet z USA, máte jedinečnou možnost, protože Tomovy hry získali jako jediný obchod v Evropě možnost prodávat tuto hru. První dodávka zmizela okamžitě, takže v případě zájmu dlouho neváhejte. ;-) Objednávka hry Cave Evil je možná zde: Cave Evil

7 komentářů:

  1. No pěkný, pěkný... A už jste to objednali? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Druhou várku zatím ne. Jelikož je u této hry dovoz z USA komplikovanější, potřebujeme objednávku na 6 a více kusů. Momentálně máme splněnou polovinu této objednávky a čekáme na další zájemce (z celé Evropy, nejenom z ČR či SR). ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. ale budou az v lednu. Delaji novou varku s mirne pozmenenymi pravidly. A nekdy v budoucnu chteji udelat verzi s miniaturami. Zkusim mu navrhnout, aby je prodavali zvlast, jako jakysi upgrade kit pro majitele starych verzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Eyron
    Upgrade kit je super nápad, do toho bych šel!

    OdpovědětVymazat
  5. On souhlasil, libilo se mu to, ale hleda nekoho, kdo to v USA udela nejak levne, coz se mu zatim nedari. Mozna ze bych mu mohl dohodit nekoho z Cech :-))

    OdpovědětVymazat
  6. sydo
    Btw. autor tuhle spital neco o rozsireni :)

    OdpovědětVymazat