20. ledna 2012

Novinky a oznámení

Staronový svět a jeho další hra               

Hra Android od Fantasy Flight Games našla po vydání na jedné straně zcela oddané hráče, na druhé kritiky herních mechanismů. Obecně se však čím dál častěji ozývají hlasy dožadující se druhé edice této hry, která by nabídla větší rovnováhu v herním systému. Americká společnost na konci minulého týdne oznámila v zásadě dvě novinky. První novinkou je vznik značky Android Universe, pod kterou se budou sjednocovat všechny budoucí hry z temného světa mísícího cyberpunk a klasické noir detektivky (podobně jako např. všechny hry ze světa Lovecraftova Mythosu spojuje značka A Call of Cthulhu Boardgame). Druhou novinkou je oznámení připravované hry Infiltration ze světa Androida
Dva až šest hráčů se jako najatí špioni pokusí dostat do laboratoří společnosti CyberSolutions. Ta zaznamenala přelomové novinky ve výrobě androidů a je na cestě k pozici mega-korporace. Nebylo by to ale pořádně ze světa Androida, kdyby hráčské postavy neměly řádně propracované příběhové pozadí. Každá postava má svůj vlastní důvod, proč tuto práci přijala. Zatímco se snažíte dostat co nejhlouběji do srdce komplexu CyberSolutions, žoldáci společnosti se blíží a je jenom na hráči, zda se pokusí utéct, nebo bude ještě chvíli shromažďovat data. Hra tak na první pohled vypadá jako zajímavý mix her Android a Cadwallon: City of Thieves. Aby těch zajímavostí nebylo málo, provází tuto hru ještě jedna - jméno autora. Tím je totiž Donald X. Vaccarino, autor her Dominion a Kingdom Builder. Netradiční spolupráce společnosti zaměřující se na atmosférické hry a autora euro her se nevidí tak často. Přesto může výsledek stát za to, jak ukázalo nedávné spojení WizKids a Vládi Chvátila, které dalo vzniknout hře Mage Knight Board Game, která zatím sbírá samé kladné ohlasy a na serveru Board Game Geek si stále udržuje vysoké hodnocení přesahující 8/10.

Když šéf vidí všude

WizKids Games oznámili novou semi-kooperativní hru pro 3 až 5 hráčů ze světa Pána prstenů. Po uvedení HeroClix: The Lord of the Rings jde v krátké době o druhou hru navazující na slavnou fantasy. O co ve hře The Lord of the Rings: Nazgul Board Game půjde? Jak napovídá název hry, hráči se stanou prstenovými přízraky - Nazgûly - ve službách temného pána Saurona. Vaším úkolem je jednak zabránit hobitům a společenstvu v jejich cestě za zničením Prstenu, zároveň ale musíte dokázat svému vševidoucímu pánovi, že jste ti nejlepší. Přestože je hlavní cíl všech hráčů společný, čeká vás tak střídání spolupráce s bratrovražedným bojem o Sauronovu přízeň. Hra obsahuje 170 karet, 200 kostek a 5 figurek nazgûlů s otočnou základnou figurek HeroClix. Hra (nebo alespoň figurky), tak půjdou zřejmě nějakým způsobem spojit se sérií HeroClix, o které jsem se zmínil výše. Pro odpověď na tyto otázky nám nezbude než si počkat na další informace, nebo přímo vydání hry, které je pro USA stanoveno na květen 2012.

Vesmírní osadníci?

Osadníci z Katanu Klause Teubera jsou klasikou, která prošla všemožnými úpravami a oblékla několik témat. Do vesmíru se ale osadníci doteď podívali především v podobě upravené (a povedené) hry Ad Astra od Bruna Faiduttiho a Sergea Lageta. V nynější mánii Star Trek her se naši osadníci podívají společně s posádkami vesmírných lodí tam, kam zatím lidská noha nevkročila. Hráč začíná se dvěma malými vesmírnými stanicemi (osídlení) umístěnými mezi třemi planetami (herní pole), ze kterých získávají zdroje na základě hodu kostkou. Namísto povrchních pozemských věcí, jako je obilí, dřevo nebo cihla se zde ovšem bude těžit voda, kyslík, jídlo, dilithium a tritanium. Při hodu sedmičky na dvou šestistěnných kostkách už se na hráče nevrhnou loupežníci, ale přímo klingonská loď. Přinese tedy novinka Star Trek Catan něco nového? Ano, ve hře budou karty postav známých z původní série (Kirk, Spock, Sulu, McCoy,…), přičemž každá taková postava bude mít dvě schopnosti, které mohou hráči použít ve svém kole. Osadníci se tak mohou těšit na březen/duben 2012.

Řítí se na nás kostková apokalypsa

WizKids Games v poslední době nelení. Kromě Pána prstenů si hledí také své kostkové deck-building hry Quarriors!, které v létě 2012 nadělí již druhé rozšíření. Po velkolepé bitvě Quaxose a Tříokého draka Quarmageddonu dopadl Quarmageddon i na nás! V rozšíření bude 40 nových kostek, 6 nových příšer a 2 kouzla. Příšery i kouzla by měla být tentokrát silnější, než kdy předtím. K tomu příšerám pomůže schopnost „imunita“, která odvrátí mnohé útoky nepřátel. Rozšíření přijde v nové krabici, kam se vejde rozšíření i základní hra a také bude obsahovat aktualizovaná pravidla hry.

Rory bude znovu vyprávět

U kostek ještě chvíli zůstaneme, přičemž všechny kreativní duše by měly zpozornět. Roryho vypravěčské kostky od společnosti Gamewright Games dostanou v nejbližších dnech brášku Rory’s Story Cubes: Actions. Nové kostky přinesou do tvorby příběhů slovesa, přesněji pak 54 sloves na devíti kostkách, jež odkazují na každodenní činnosti. Připravte si tedy ruce, tento rok bude zřejmě bohatý na všelijaké kostky.

Bonus na závěr

O následující hře sice nejsou známy žádné podrobnější informace, ale obal zřejmě říká dost. Stavebnice LEGO sklízí ovace za svou novou sérii kombinující stavebnici a hru. Jak by už tak zajímavá kombinace mohla zklamat, když se přilije trochu Hvězdných Válek? Odpověď je jasná: nijak. A pokud byste přeci jenom váhali, vzpomeňte, si, co dělal Darth Vader s těmi, kteří neměli dostatečnou víru v Sílu. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat