28. února 2012

Novinky a oznámení

Máme tu další novinky, a že se toho na nás nechystá málo! Proletíme se, budeme stavět atomové zbraně, pocítíme strach a nesmí chybět ani výlet ke hvězdám. Bez dalších řečí se pojďme podívat na dění ve herním světě.

Trošku se proletět

Mayfair Games oznámili novou hru Aeroplanes: Aviation Ascendant. Ve hře pro 3 až 5 hráčů se budete snažit ovládnout co nejvíce letišť, nakoupit nejnovější letadla, mít prvotřídní služby a zavést linky do míst, kam se dosud necestovalo. Hra zachycuje explozivní počátky komerční letecké dopravy v letech 1919 až 1939 v Evropě. Nejenom, že se budete snažit o co největší počet cestujících a největší zisk, ale můžete si také vysloužit zvláštní odměny. Ty získáte za splnění velkých úkolů, jakými je například být první leteckou společností se spojením do severní nebo jižní Ameriky. Dokážete vybudovat své letecké impérium a ovládnout trh nejmodernější přepravy na světě? To se vy i vaši spoluhráči dozvíte na přelomu května a června 2012.

Očekával jsem vás, pane Bonde

Asmodee nás ve své hře Dr. Shark pro 2 až 6 hráčů zavede na koktejlovou párty. Není to ale obyčejná párty hned ze dvou důvodů. Tím prvním je, že jí svolal génius zla Dr. Shark (žralok). A zadruhé, všichni zvaní jsou špioni, kteří se snaží získat důkazy proti svému hostiteli. Ty však nezískáte jen tak. Budete muset projevit značnou dávku šikovnosti a citu, protože nápovědy vedoucí k usvědčení Dr. Sharka budete lovit z pytlíku a orientovat se tak můžete pouze hmatem. Budete hledat odpovídající tvary (dílky svým tvarem připomínají puzzle), ale i materiál. Pokud ovšem místo nápovědy vytáhnete žraloka, váš tah končí. Na konci hry zvítězí hráč, který dá dohromady nejlépe ohodnocené nápovědy a dokáže tak zatočit s plánem zlého pána domu.

Máme zámek i klíč a duše je pryč…

Cryptozoic Entertainment se pomalu stává stejnou stálicí novinek, jako je v poslední době značka Star Trek. Dnes se podíváme na jejich novou hru dle velmi zajímavého a úspěšného komiksu spisovatele Joea Hilla a kreslíře Gabriela Rodrigueze Locke & Key: The Game. Inspirace tvorbou spisovatele H.P.Lovecrafta zůstává zachována i v této hře pro 3 až 6 hráčů. Navštívíme Keyhouse (dům klíčů), do kterého se po násilné smrti otce přestěhovala rodina Lockeových. Dům, tedy spíše panství, v Nové Anglii pro své nové majitele skrývá nejedno překvapení. Dveře čekající na odemknutí a stejně tak i nesčetné příšery a hrůzy čekající na odemknutí dveří nejděsivějších.

Ve hře se stanete sourozenci Lockeovými a společně budete čelit všem hrůzám a strachu. Sice jde o kooperativní hru, ale kdo bude stát na vaší straně, až se všechen prach usadí? Během hry se rozhodujete komu, a kdy pomůžete. Vaše zdroje ale nejsou nekonečné a tak se budete muset dobře rozmýšlet, kdy kterou kartu zahrajete. Karet bude ve hře nepochybně dost - 150 karet síly, 19 karet výzvy, 15 karet klíče a ještě více. Karty se různě kombinují a slibují možnost značné znovuhratelnosti. Jste připraveni čelit společně hrůzám, které si pro vás připravil Keyhouse? To zjistíte již brzy ve hře Locke & Key: The Game.

Vítáme nové členy posádky

Co by to bylo za novinky, kdyby se zde neobjevila alespoň kratičká zpráva ze světa Star Treku? Tentokrát se nám o ní postará trojice hrdinů z dílen Wizkids Games. Kooperativní hra od Reinera Knizii Star Trek: Expeditions se totiž dočká přídavku, který umožní hrát hru až v pěti hráčích. V balení rozšíření Star Trek Expeditions: Expansion set najdete tři nové členy posádky - pilot Sulu, geniálního mladíka Chekova a technika Montgomeryho Scotta. Mise na planetě Nibia tak dostanou nové možnosti a záleží jenom na vás, zda se novým členům posádky podaří uspět a přinesou planetě zmítané nepokoji tolik potřebný mír.

Stal jsem se smrtí, ničitelem světů

Tato slova prohlásil J.R. Oppenheimer poté, co byl svědkem ničivé síly právě vyvinuté atomové zbraně. Chtěli byste vědět, jaké pocity zažívají výrobci zbraní? Minion Games nám to ukáže ve své novince The Manhattan Project! Hra pro 2 až pět hráčů nás zhruba na dvě hodiny zavede do světa zbrojního průmyslu. Musíte shromáždit zdroje, stavět budovy a mít dostatek pracovníků pro vývoj a výrobu bomb. Vyrobená bomba ale nestačí, abyste ji dostali k nepříteli, potřebujete mít vhodné letadlo. Kromě bomb tak budete vyrábět i letadla. Soupeři se ale budou snažit o to samé. Nebude tedy od věci občas vyzkoušet jednu z vyrobených bomb na jejich budovách. Také můžete poslat svého zaměstnance na menší „exkurzi“ do továrny soupeře. Někteří říkají takovým návštěvám průmyslová špionáž. Konečné vítězství získá hráč s největším počtem vítězných bodů, k jejichž zisku vede hned několik cest.

Návrat hromového kamene

Thunderstone následoval jako jeden z prvních vzor Dominionu a představil nám deckbuilding plný fantasy a bojů v podzemních síních a chodbách. Od vydání první hry už uběhly tři roky a vyšla čtyři rozšíření. V Alderac Entertainment Group však po celou dobu bedlivě sledovali své fanoušky, kteří jim posílali nápady, návrhy a psali, co se jim na hře líbí a co už tolik ne. A tvůrci si tyto připomínky vzali k srdci. Sedli si ke stolu a začali na čistý papír psát nová pravidla, měnily vlastnosti karet a jejich vzhled a přemýšleli, jak hru a zážitek z ní zlepšit. Výsledkem je první hra v nové sérii Thunderstone Advance: Towers of Ruin

Kromě nově napsaných pravidel prošla hra několika změnami. Tou první, které si hráči hned všimnou, je design karet. Vše je přehlednější a lépe rozvržené, než tomu bylo u původní hry. Některým kartám se změnily hodnoty, zatímco jiné zcela zmizely. Novinkou jsou také karty pomocníků (familiar), kteří vám budou za zkušenosti dávat znatelné výhody. Vítanou novinkou je též možnost provést ve svém kole akci přípravy (prepare), kdy si dáte libovolný počet karet z ruky zpět na vrch dobíracího balíčku. Hráči tak nemusí spoléhat, že jim na ruku přijde ona ideální kombinace karet, ale mohou si na ní počkat. Změn je více, ale na vypsání všech si počkáme, až hra vyjde, což by mělo být v nejbližší době. Abyste si udělali lepší představu, můžete se podívat na videorecenze Toma Vasela (anglicky). Pokud jste hru Thunderstone nikdy nehráli, podívejte se na toto video. Jestliže hru znáte a chcete se dozvědět více o samotných změnách, natočil pro vás Tom tuto recenzi

Lahůdka měsíce

V polovině roku 2012 si mnozí hráči budou moci originálním způsobem zpříjemnit svá herní sezení. Společnost Dice Candies představuje naprostou novinku v podobě sladkostí ve tvaru herních kostek! A nejde o jen tak obyčejné kostky. Ve dvou sadách, z nichž jedna bude čokoládová a druhá podobná cucavým bonbonům, najdete všechny kostky potřebné pro hru stolních RPG her - tedy d20, d12, d10, d8, d6 a d4! Jak řekl zástupce společnosti Dice Candies: „Myslíme si, že jediný způsob, jak se vyrovnat s přirozenou jedničkou*, je neposlušnou kostku sníst. Proto jsme v Dice Candies vytvořily způsob, jak si mohou hráči RPG her po celém světě užít tuto sladkou pomstu“. Cukrovinky v podobě kostek jsou vyráběny ručně a budou baleny ve stylových baleních, podobně jako normální hrací kostky. Jak se můžete přesvědčit na okolních obrázcích, nevypadají sladké kostky vůbec špatně. O dostupnosti této lahůdky v ČR nám bohužel není nic známo, ale možná nás některý dovozce potravin, či snad her překvapí. :-)
*(pozn. autora: tzv. „přirozená jedna“ je v RPG hrách automatický a kritický neúspěch ve vykonávané činnosti. Je tak přímým opakem automatického úspěchu při hození „přirozené dvacítky“.)

Touto sladkou tečkou se s vámi pro dnešní den rozloučíme a příští týden se můžete těšit na naše dojmy z lehké taktické hry Drako, ve které se utká trojice trpasličích lovců s polapeným drakem. Do té doby na viděnou!

2 komentáře:

  1. Tak z této dnešní várky zajímavostí jsem nejvíc zvědavý na nový Thunderstone. Design nových karet se mi líbí i ty úpravy pravidel budou ku prospěchu. K dokonalosti už jen chybí vydání v češtině....
    Na dojmy z Draka se těším, povedený kousek...
    The Hammer

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, zajimalo by me kde jsi zjistil ze Locke and Key je inspirovan dile Lovecrafta ? Ja to v tom totiz nevidim tak by me zajimalo nejake povidani, popripade jestli by jsi to mohl rozvest?

    Dekuji

    Falco

    OdpovědětVymazat