8. února 2012

Speciál - Herní doplňky a vylepšování, díl I.

V dnešním speciálu se podíváme na zajímavou činnost hráčů. Aniž by si to někteří z nich uvědomovali, věnují často velké úsilí různému vylepšování a zkrášlování svých her. Může jít o ochranu herních komponent, jejich nahrazení lepšími nebo o různé „vychytávky“ a triky, jak si hraní zpříjemnit. Jaké jsou nejčastější druhy podobných úprav? Dnes se podíváme na obalování karet a barvení miniatur.

Obalování karet

Zřejmě nejčastější a nejjednodušší způsob úpravy hry. Karty jsou zasunuty do jednotlivých plastových obalů, které jsou buď celé průhledné, nebo mají průhlednou pouze jednu stranu a zadní strana má neprůhledný barevný vzor či obrázek. Cílem obalů je chránit karty před mechanickým poškozením a opotřebením. U klasických karetních her, jako např. kanasta, prší nebo mariáš, obaly zřejmě nikdy neuvidíte. Jednohlavé ani žolíkové karty se běžně neobalují. Oproti tomu u karetních her jako Magic: the Gathering, sběratelských a deck-buildingových her jsou obalené karty běžně k vidění.

Proč bychom vlastně měli karty obalovat? Některé hry vyžadují časté míchání karet (např. deck-buildingové). Takové míchání a hraní časem nevyhnutelně vede k „ohrání“ karet - vzniknou škrábance, trhlinky a v některých případech začnou hráči poznávat karty z balíčku a v rukách soupeřů, aniž by museli vidět líc. U jednohlavých či žolíkových karet není nutné tuto nepříjemnost příliš řešit. Jejich cena je nízká a prodávají se všude, není tedy problém koupit novou sadu. U moderních společenských her je to však problém hned ze dvou důvodů. Cena je zde ve většině případů podstatně vyšší a navíc může nastat problém s dostupností. Co je tím myšleno? Pokud se nejedná o hru s trvalým úspěchem, jako jsou Osadníci z Katanu či Carcassonne, těžko je budete za pár let hledat v nabídce obchodů. Pak jde samozřejmě o přístup hráče. Pokud má hru i pro sběratelské účely a hraje ji často, může si pořídit obaly, aby uchoval karty v dobrém stavu. Jestliže však chápe hru jako tradiční spotřební zboží, obaly zas tak nutné nejsou. Problémem je tak jako tak cena. Když má hra mnoho karet, mohou se náklady na pořízení kvalitnějších obalů vyšplhat do značné výše. Je tedy na zvážení hráče, zda se mu vyplatí investovat spíše větší částku do obalení karet a jejich zachování, nebo zda časem (v případě potřeby) investovat do nákupu nové kopie opotřebované hry.

Obalování začalo ve velkém u hry Magic: the Gathering a v návaznosti pak u všech sběratelských karetních her. Balíčky se neustále míchaly, s kartami na stole se pohybovalo, otáčelo apod. Bylo nevyhnutelné, že tímto způsobem u nich dojde k rychlému opotřebení. S ohledem na sběratelský formát a různou vzácnost a cenu (cena některých karet se vyšplhala i do několika set korun) hráči brzy vyžadovali lepší ochranu svých karet. Podobně jsou na tom dnešní deck-buildingové hry. Mechanismus tvoření herního balíčku v průběhu hry vede k častému míchání.

Mezi hráči se časem tak začali objevovat notoričtí „baliči“, kteří obalují všechny karty ve všech svých hrách a na druhé straně notoričtí „nebaliči“, kteří jakékoliv obalování bez rozdílu odmítají. Tyto dvě skupiny vedou nekonečné vášnivé spory, proč obalovat či neobalovat. Většina lidí se vydala střední cestou a obalují pouze vybrané karty u některých her. Zastávají názor, že je rozumné obalovat hry, kde dochází k častému míchání karet. Obaly mají však ještě jednu funkci a to ochranu před znečištěním a poškozením následkem jídla a pití. Co je tím myšleno? Hráči se ke hře scházejí a mnohdy mají po ruce něco na chuť a sklenici s nápojem. Mastné prsty kartám moc dobře nedělají, a pokud by se na stole vylilo pití, na zasažených kartách to bude i po opatrném vysušení vidět.

Na výrobu těchto obalů se dnes specializuje několik firem. Asi nejznámější a stále nejrozšířenější jsou obaly společnosti Ultra-Pro. Tato americká společnost s padesátiletou tradicí si svou silnou pozici vybudovala nejenom díky kvalitě svých výrobků, ale především správnými rozhodnutími. Z počátku se Ultra-Pro zaměřilo na doplňky pro sběratelské karty sportovců, které se v USA těší velké oblibě. Kromě obalů prodávala také alba a dokonce i vlastní karty. Dalším výjimečně úspěšným tahem bylo spojení se značkou Magic: the Gathering. Pro sběratelskou karetní hru vyrábí Ultra-Pro nejenom obaly s tematickými obrázky na zadní straně, ale také krabičky na karty a herní podložky. S rozšířením magicových karet po celém světě se tak rozšířily i doplňky z dílen Ultra-Pro. V poslední době navíc společnost rozšířila své pole působnosti i na různé formáty karet v deskových hrách.

Další kdo vydává své obaly je americká společnost Fantasy Flight Games. Přestože se výrobě obalů v masivním měřítku začala věnovat teprve v poslední době, má značné úspěchy. Je to dáno především silnou pozicí FFG mezi hráči deskových a karetních her. Který trochu zkušenější hráč by neznal hry od této společnosti? Obecné povědomí by však nestačilo, kdyby obaly nebyly velmi kvalitní. V kvalitě i nabídce na magicové formáty karet FFG přímo soupeří s výše zmíněnou společností Ultra-Pro. Americké společnosti soupeří i na poli rozmanitosti obalů. FFG také nabízí kromě průhledných i obaly s jednobarevnými stranami nebo s obrázky. Ty pochází většinou z jejich her a v nabídce tak mají tématiku Pána prstenů, fantasy her ze světa Terrinoth, tajemné obrázky z Mythosu spisovatele H.P.Lovecrafta, nebo nově obaly s tématikou Hvězdných válek. Hráči mohou mít z podobného soupeření jedině radost, protože výběr se neustále zvětšuje a tématika obrázkových obalů se přestává omezovat na fantasy.

Společností vyrábějících obaly (a většinou nejenom obaly) je samozřejmě mnohem více. Z těch nejznámějších bych zde měl zmínit společnost Mayday, která vyrábí obaly téměř v jakékoliv velikosti. Umožňuje tak obalení netradičních velikostí karet, jako jsou ve hrách Dixit nebo 7 divů světa, pro které jiné obaly neexistují. Nevýhodou zároveň je pak kvalita obalů této společnosti, které jsou tenčí a mohou se u nich objevit otřepky nebo nepřesnosti velikostí. To však kompenzuje cena. Za cenu padesáti obalů společností FFG nebo Ultra-Pro máte osmdesát až sto obalů společnosti Mayday. A jak jsem zmínil výše, na některé karty jednoduše jiné baly neseženete. Navíc se společnost neustále snaží vylepšit kvalitu nabídkou pevnějších a obecně lépe zpracovaných obalů v řadě premium. To vše při udržení nízké ceny. Dále tu máme dánské Dragon shield, resp. Arcane Tinmen vyrábějící kvalitní obaly především pro karty formátu magic a yu-gi-oh. Nabídka je tedy dostatečně pestrá a prakticky každý si dnes může vybrat obaly přesně podle svých představ.

Barvení miniatur

Barvením se myslí doplnění barev na plastové nebo kovové figurce nebo herní části, která je dodávána nenabarvená. Nejdříve bylo barvení doménou modelářů, kteří barvili modely svých letadel, automobilů, lodí apod. Následně se barvení rozšířilo prostřednictvím her s miniaturami. Jako asi nejznámějšího zástupce zde mohu uvést dvojici her Warhammer a Warhammer 40.000 od společnosti Games Workshop. A jelikož v krabicích moderních společenských her nacházíme stále častěji různé plastové modely (vzpomeňme na hry od FFG), dostalo se barvení už i mezi běžné hráče. Ano, v některých hrách dostane hráč všechny figurky již předem namalované, ale i tak to některým nebrání v úpravách a vylepšování figurek.

Proč bychom vlastně měli figurky barvit? K tomu vedou různé důvody. Hlavní je pravděpodobně důvod ryze estetický. Je znatelný rozdíl, jestli se na herním plánu pohybují uniformě šedé nebo osobitě nabarvené figurky. Malování figurek navíc nezná mezí a tak si může každý hráč vytvořit svojí variaci barev a přenést tak na stůl část své fantazie. Vzniká tím i sběratelská hodnota - miniatury se nabarvením vymykají z jednolité záplavy figurek obsažených ve všech kopiích hry a stávají se z nich originály. V některých případech dokonce umělecká díla. Barvení má však i praktické důvody. Nabarvené figurky se mohou na herním plánu snáze rozeznat. Představme si např. BattleLore - desítky figurek, které na bojišti rozpoznáte pouze s pomocí vlaječky, zdlouhavá příprava, protože figurky v krabici nejsou vždy na první pohled odlišné atd. Nabarvením je možné takové figurky rozlišit i letmým pohledem, což usnadní přípravu i samotnou hru. A přiznejme si, že každého jistě potěší, když rozloží hru a přátelé si zálibně prohlížejí figurky. V ideálním případě doplní svůj zájem slovy: „To jsi maloval ty? To je paráda!“

K barvení se používají různé druhy štětců, barev a laků. Figurky je povětšinou třeba nejprve odmastit. Poté se nastříkají základní barvou (ta se dnes prodává nejčastěji ve spreji) a následně se barví jednotlivé části. V této fázi se také používají různé druhy tzv. „washe“ (anglicky omýt, opláchnout). Wash je v zásadě řídká barva, kterou se celá figurka přetře. Barva nateče do prohlubní a záhybů a vytvoří stínování. Je tak možné rychle a snadno vytvořit hezky vypadající efekt hloubky. Další zajímavou technikou je „dry brush“ (anglicky suchý štětec). K této technice je třeba zvláštní štětec, který získáme tak, že většímu štětci zastřihneme zhruba ve třetině až polovině štětiny. Štětec namočíme do barvy a na papír či kus látky z něj vykreslíme barvu, až se zdá, že je štětec zcela suchý a bez barvy. Následně vezmeme figurku a takto připraveným štětcem přejíždíme hrany a výběžky. Ve štětci nějaká barva zbyla a touto technikou vytvoříme kontrast výstupků, jakými mohou být třeba lokty nebo kolena humanoidní postavy. Technik je samozřejmě větší množství a existuje mnoho odlišných způsobů, jak provádět jednu techniku. Zkušení malíři dokážou vytvořit matné stíny, odrazy a lesky, nebo také slizký vzhled. Nabídka barev a technik je nepřeberná a každého požadovaného efektu lze nějakým způsobem dosáhnout. Kapitolou samo o sobě je pak úprava podstavců, na které lze udělat písek, trávu, kamennou podlahu apod.

Potřeby hráčů, kteří si chtějí nabarvit své figurky, uspokojuje hned několik společností. Zřejmě nejznámější firmou zaměřující se na barvení je anglická společnost Citadel patřící Games Workshop. S ohledem na vlastníka je rozšíření této značky jasné - s příchodem hry Warhammer přišlo i množství barev a potřeb pro hráče. Bílý nápis „Citadel“ je na potřebách pro barvení vidět asi vidět nejvíce, zdaleka však není jediný. Na barvy a doplňky se zaměřuje také dánská firma Army Painter nebo španělské Acrylicos Vallejo. Tyto společnosti přináší na trh vše potřebné - barvy, washe, laky, štětce, malířské palety pro míchání barev a dokonce i přenosné pracovní desky (viz. obrázek). Oproti obalování karet je barvení hobby samo o sobě. Pro hráče deskových her tak barvení znamená koníčka v rámci jiného koníčka. Zmiňuji tento fakt pouze kvůli často slýchanému argumentu, že hraní her nejenom, že není dostatečně kreativní, ale ke kreativitě ani nevede. ;-)

Barvení v zásadě není obtížné, pouze vyžaduje trpělivost a čas. Jedná se tak o činnost, která je svým klidným průběhem v příjemném kontrastu oproti uspěchané všednosti. Navíc barvení učí trpělivosti. Jedná se tak o činnost vhodnou skutečně pro celou rodinu. Zatímco dospělí si u barvení odpočinou od běžných starostí, děti se naučí, že některé věci potřebují svůj čas a aktivně tvoří. Člověk je mile překvapen, jaký pocit zadostiučinění a radosti může přinést pohled na nabarvenou figurku, se kterou strávil někdy i několik hodin.

Pokud se chcete o barvení dozvědět více, navštivte některý z pravidelných workshopů v naší pražské herně (více informací v kalendáři akcí). Na těchto sezeních má každý možnost vyzkoušet si barvení svých či našich figurek, zjistit, co všechno barvení obnáší, nebo nakoupit malířské potřeby. To vše s pomocí hráčů, kteří se barvení věnují delší dobu. Pokud je pro vás Praha z ruky, nebojte se, že bychom vás opomněli. Ve spolupráci se zkušenými malíři připravujeme články o základech barvení a potřebách, abyste si mohli vše vyzkoušet v pohodlí domova.

Co příště?

V dnešním článku jsme se podívali pouze na dva způsoby, kterými hráči upravují své hry. Stále zůstává mnoho otázek? Proč hráči zastřihují růžky žetonů a proč dávají na mapy válečných her plexisklo nebo plastové fólie? Proč si někteří hráči upravují vnitřky krabic nebo rovnou stavějí různé kufry a přenosné skříňky? Nebo proč hráči vytváří herní podložky a tisknou mapy? Na všechny tyto otázky najdete odpovědi v dalších dílech našeho speciálu o úpravách her. Do té doby se můžete těšit na příští týden, kdy se podíváme na zoubek nejnovějšímu rozšíření karetní herní série Ascension: Storm of Souls. Samozřejmě nevynecháme ani dění z herního světa v novinkách a oznámeních. Do té doby na viděnou!

Žádné komentáře:

Okomentovat