6. února 2012

Kampaň v Barbarossa: Kiev to Rostov

Jak jste si jistě všimli, Tomovy hry se přestěhovaly do větších prostor a na dně této sluje se skrývá běžnému oku skryté VIP doupátko. A jelikož herního prostoru je opravdu dost, padla jedna z hlavních překážek pro wargamery – velký prostor pro hru a možnost nechat kampaň rozloženou mezi jednotlivými sezeními. S Jendou jsme se zaradovali a rozhodli se zahájit kampaň naší oblíbené hry Barbarossa: Kiev to Rostov. Tato hra patří k mým nejoblíbenějším, jelikož má vše, co se od dobré historické hry očekává – podrobná pravidla, napínavý průběh, spoustu těžkých rozhodnutí a hlavně má za sebou opravdu ohromující historický výzkum. Jak již název napovídá, hra mapuje tažení německé skupiny armád Jih do Sovětského svazu v roce 1941. Hra patří do série East Front, kterou vydává firma GMT a která jednoho dne pokryje celé ruské tažení v neuvěřitelném měřítku – jeden hex zde představuje 5 mil (zkuste porovnat např. s hrou No Retreat)! Celý herní systém je skvěle vymyšlen, od zásobování přes počasí, leteckou podporu, konverzi železnic a hlavně odlišnost obou stran. Rusové trpí neschopným velením zdecimovaným stalinskými čistkami, což je geniálně vyřešeno pomocí mechanismu velitelství a také rozdílného průběhu kola Němců a Rusů. Zkrátka pro wargamera extatický zážitek a tak jsme se na hru domluvili v klasické sestavě, ve které hrajeme Advanced Squad Leader – Jenda, Falco a moje maličkost. No a byla by věčná škoda, kdybychom se o průběh hry nepodělili i se čtenáři tohoto blogu.

Den první – setup

Když bylo jasné, že prostory budou, doběhl jsem jednoho dne do dračí sluje a zatímco Jenda se věnoval zákazníkům, rozkládal jsem dole mapy. Jsou čtyři a je na ně krásný pohled, který přímo vybízí k hraní. To se potvrdilo vzápětí, když se dolů přišel podívat Olaf. Ač válečnými hrami nedotčen, vykulil oči a hlesl „To chci hrát taky!“. Výborně, jsme čtyři – Jenda a já za fašistická prasata a Olaf s Falcem za komunistickou svoloč. Mapy jsme přikryli plastovou folií a kochali se. Pak jsme si všimli, že nejvíce světla dopadá ke Kharkovu, kam Němci dojedou až za opravdu hodně dlouho a tak jsme se rozhodli mapy otočit (dvakrát měř, jednou řež u nás neplatí). Takže folie dolů, mapy obráceně a následovalo čtvrthodinové ladění map tak, aby k sobě správně pasovaly.

Teď ovšem přišla na řadu nejtěžší část přípravy – žetonky jednotek. Těch je opravdu mnoho, každá strana má dvě přípravné karty plné žetonků a ty bylo třeba rozmístit na správné hexy na mapě. Nejprve jsme ale museli žetonky najít v krabici a přenést je na karty. To nám zabralo zbytek večera, takže po odvedené práci jsme se naposledy pokochali pohledem na mapy a šli domů.

Den druhý – opět setup

Další týden jsme pokračovali. Teď už to bylo zábavnější, jelikož jsme mohli pozorovat, jak se tvoří situace na mapě. Jen aby bylo jasno, jaká práce za hrou stojí – autor v archivech hledal historii pohybu všech jednotek v sovětském svazu, aby tuto skutečnost mohl akurátně přenést do hry! To, že nějaká jednotka začíná na konkrétním hexu tedy není jen pro nic za nic, ale ona tam v té době skutečně byla! K této mravenčí práci už není moc co dodat, za všechny to shrnul Falco, když prohlásil „Mě to neskutečně baví a to teprv jen děláme setup!“.

Když bylo hotovo, hrdě jsme si prohlédli naše dílo, já udělal rychlý průlet pravidly a vyzkoušeli jsme si cvičný boj a letecký souboj. No a nakonec jsme udělali jedno malé vylepšení – abychom lépe vyznačili německé cílové lokace (města, která musí dobýt, aby získal body), použili jsme dřevěné žetonky, které jsem kdysi koupil z Německa. Žetonky jsme nastříkali bílým sprejem venku před hernou v prudkém větru. Co vám budu povídat, byl to zážitek sám o sobě :)

V současné době se mořím se speciálními pravidly pro kampaň, jelikož oproti jednotlivým scénářům je v kampani mnohem více detailů. nutno říci, že pravidla hry jsou opravdu nešťastně napsaná a neučí se zrovna lehce. Příště už začínáme a vy tak budete mít možnost sledovat postupný průběh tažení. A pokud vás válečné historické hry zaujaly a nevíte kde začít, zeptejte se v obchodě Jeníka, nejen, že vám poradí, ale ještě mu uděláte radost :) Tak zase příště!

Žádné komentáře:

Okomentovat