14. února 2012

Valentýn - hry pro dva

Čtrnáctý únor je oslavou sv. Valentýna a zároveň svátkem zamilovaných. Snaživí obchodníci zaplnili naše okolí svými reklamami, ve kterých spojují svátek milenců se svým výrobkem, ať jde o vonné mýdlo, nebo nový automobil. Chcete přesto učinit romantickým povinnostem zadost a věnovat se po celý den své drahé polovičce? Nechce se vám na procházku do venkovních mrazů? V kině ani divadle nic nedávají? Chcete být v klidu doma a prostě si užít společné chvíle? Dnešní den si můžete zpříjemnit nějakou hrou pro dva hráče! Nebudu zde obsáhle představovat jednotlivé hry, jde spíše o přehled, a pokud vás něco zaujme, dozvíte se o hře více na našem e-shopu, českých stránkách Zatrolené hry nebo zahraničním webu Board Game Geek.

Dračí trio

Jestliže se chcete ponořit do světa plného draků, princezen a rytířů, máte štěstí. Žánr fantasy se mezi hráči těší značné oblibě, čemuž odpovídá i široká nabídka her. Pokud hledáte krátkou hru na oddech, můžete vyzkoušet Dračí srdce. Jde o pohádkově laděnou karetní hru na pár minut. Pravidla jsou jednoduchá a celá hra je vybavená příjemnými kresbami. Zkušeného hráče možná svou hloubkou neoslní, ale člověk si někdy rád odpočine u jednoduché hry.

Pokud ale vyžadujete něco náročnějšího, je tu zcela nová hra Drako. V té se skupině tří trpasličích lovců podařilo chytit draka do pasti. Ten však nehodlá vydat svou kůži lacino a snaží z pasti vyprostit. Jeden hráč se tedy ujme tříčlenné skupiny lovců a druhý hráč si vezme na starost draka. Zatímco trpaslíci zvítězí, pokud draka udolají, drak má hned dvě možnosti - buď pobije trpaslíky, nebo odletí, jakmile soupeř odehraje všech svých 38 karet. Rychlá kartami řízená hra by mohla uspokojit všechny příležitostné hráče, ale i těm náročnějším by mohla přijít k chuti. A pokud by ani to nestačilo, je tu ještě Dragon Rage. První fantasy válečná hra byla znovu vydána po třiceti letech a hráči budou svědky boje mezi obránci města a příšerami v čele s draky. Hexová mapa, 213 žetonů, množství scénářů a celkem 52 stran pravidel by mělo potěšit srdce náročných párů.


Od hlubin podzemí až po hvězdný prostor

Máte rádi podzemí a strach? Potom sáhněte po hře Claustrophobia! Na jedné straně skupina vězňů v čele s „Vykupitelem“ a na druhé pekelné stvůry v čele se třemi variantami démona. Souboj pekla a lidí může začít. Dungeon crawl hra pro dva hráče, která nabízí kromě vyšší náročnosti také velmi dobře zpracovaný depresivní svět na pomezí fantasy a horroru. Nesedí vám fantasy, nebo byste si (alespoň na sv. Valentýna) chtěli zahrát spolu proti hře? Možná bude správnou volbou svět Warhammer 40 000 ve hře Space Hulk: Death Angel: the Card Game. Hráči se ujmou skupinek vesmírných mariňáků, kteří prozkoumávají lodě a základny, které napadly velmi nepříjemné příšery známé jako „genestealers“. Hráči musí projít několika úrovněmi a přežít útoky nepřátel. Spolupráce zde hraje prim a osamocený mariňák je mrtvý mariňák.

Ze stejného světa pochází také jedna z velkých her od Fantasy Flight Games - historický souboj Císaře a padlého válečného mistra Horuse, který se spolčil s démony. To je v krátkosti obsah hry Horus Heresy. Velký herní plán představující palác Císaře, desítky figurek, karet a potemnělá atmosféra světa z krabice téměř odkapává. Ve vesmíru ještě chvíli zůstaneme s hrou, která nás částečně vrátí do dětství. Pamatujete si na klasiku jménem Lodě? Hasbro se rozhodlo využít mechanismus z původní hry a představilo nám Battleship Galaxies: The Saturn Offensive Game Set. Vesmírné lodě lidstva a mimozemských nájezdníků se proti sobě postaví v nemilosrdném boji plném manévrů, útoků a přeskupení. Mechanismus střelby z původních lodí je zde zachován v podobě cílení střel - každá vesmírná loď má svou tabulku trupu a útočník si hází dvěma kostkami - s písmeny a s číslicemi. Výsledkem je souřadnice, kam výstřel dopadl. Jestliže byl zasažen trup, přijde obránce v lepším případě o štíty, v horším o loď.

Fantasy jsem už zmínil, sci-fi také. Co nám tedy chybí? Western! A ne jen tak ledajaký! Ve hře Revolver, kterou v nejbližších dnech v českém jazyce vydají Rex hry, si zavzpomínáte na doby, kdy muži byli drsní, ženy silné a krásné, všechny svrběl prst na spoušti a Clint Eastwood byl zákonem divokého Západu. Jeden hráč prchá s loupeživou bandou k mexickým hranicím, zatímco ho druhý stíhá jako ruka zákona. To vše v krásné plechové krabici.

Generálem v čele vojska… nebo i schovaný vzadu

Raději byste změřili své síly na bitevním poli? Možná to někoho překvapí, ale lehčí válečné hry se u párů těší značné oblibě. Sice nemám k dispozici žádné statistiky, ale z fotografií na serveru Board Game Geek je zřejmé, že tyto hry nejsou výhradní doménou mužů.
Máme zde BattleLore a na jeho základu postavenou hru Battles of Westeros. První hra kombinuje historické scénáře s prvky fantasy. Saracéni jako rychlí, ale slabší skřeti a Skoti jako houževnatí trpaslíci v kiltech? Proč ne! Druhá jmenovaná hra je zasazena do světa Písní ledu a ohně spisovatele G.R.R.Martina. Čeká vás tedy spíš taktický boj bez kouzel a přemíry nadpřirozena, zato ale s bohatým a výpravným pozadím každé postavy i bitvy. Historické bitvy si užijete v sérii her Commands & Colors, která opět využívá systém známý ze hry BattleLore, je však propracovanější a namísto plastových figurek zde hráči používají dřevěné bloky. Tato série se momentálně dělí na dvě větve - starověké bitvy v sérii Ancients a období napoleonských válek v sérii Napoleonics. Naposledy se vrátíme k žánru fantasy hrou Summoner Wars. Taktická hra odehrávající se na herním plánu 6x8 polí používá namísto figurek karty příšer a válečníků, které vyvoláváte. Cílem je zničit soupeřova vyvolávače a uchránit svého. Rychlá taktická hra plná kouzel, ve které si nyní můžete vybrat z nepřeberného množství ras, udělá, v porovnání s předchozími hrami, radost svou skladností i rychlostí přípravy.
Před hrou BattleLore ale byla původně jiná hra se stejným herním systémem. Vrací hráče zpátky do bojů 2. světové války a nese název Memoir’44. Alternativní pohled na dění v této dosud největší válce lidstva potom nabízí figurková hra Dust Tactics. Chcete vědět, jak by změnil válku nález spadlé mimozemské lodě? Jaké technologie by vědci použili k vylepšení zbraní a k dosažení konečného vítězství? Máte možnost!

Je libo skutečnou válku? Jste li skuteční milovníci válečných her, potom nezbývá než doporučit studenou válku v podání Twilight Struggle nebo podobně laděnou válku USA proti terorismu ve hře Labyrinth: the War on Terror. Obě hry pochází z produkce společnost GMT Games a první jmenovaná hra dnes představuje jednu z klasik tohoto žánru her. Neméně slavná je však i Středozem. Proto může milovníky světa J.R.R.Tolkiena zaujmout velkolepá hra War of the Ring, jejíž druhá edice vyšla na začátku letošního roku. Chcete vidět vítězství dobra spojeného národy lidí, elfů a trpaslíků, nebo raději pohltíte celý svět svým zlem jako mocný pán Sauron a jeho služebník, kouzelník Saruman? Osud Středozemě leží na vašich bedrech.


Když mozek protáčí závity

Můžete ovšem spadat do kategorie náročných hráčů, kterým nevadí, když se u přemýšlení trochu zapotí. Krom tradičních her jako šachy či go má i tato zájmová skupina bohaté možnosti výběru. Například novinka společnosti Queen Games jménem Sparta. Hra kombinuje prvky dámy, šachů a piškvorků. Na první pohled jednoduchá hra rozhodně nenechá mozek spát. Původem irská hra Tara se také nechlubí pouze svým pěkným vzhledem. Za jednoduchými pravidly totiž skrývá hlubší hru plnou vážných rozhodnutí, plánování a odhadování tahů soupeře. Co když vše ještě okořeníme troškou náhody? Vznikne nám Battle Line! Opět na první pohled jednoduchá hra, ve které se hráči (jak již samotný název napovídá) přetlačují na frontové linii skládáním kombinací karet. Kdo zná karetní hry, jakými jsou kanasta, žolíky nebo bulka, ten se v kombinacích velmi rychle zorientuje. A jestli chcete ještě více abstrakce, mohl by být vaším favoritem Hive. Hra tvořená šestiúhelníkovými herními kameny s obrázky různého hmyzu, si můžete beze strachu zahrát doma na stole i venku na trávě. Vítězí hráč, kterému se podaří zcela obklíčit královnu soupeře.

I špionskou náladu lze ukojit vhodnou hrou. Cold War: CIA vs KGB je jednoduchá hra z produkce FFG, založená na blafování. Agenti obou hráčů soupeří o jednotlivé země nebo významné události (závody ve zbrojení, lety do vesmíru,…). Svých cílů se snaží dosáhnout ovlivněním mocenských skupin v dané zemi, zároveň ale chtějí co nejvíce znepříjemnit život soupeři. Do dob studené války se podíváme také ve hře s dlouhým názvem Confusion: Espionage and Deception in the Cold War. Dvě strany, jeden kufřík, jeden zrádce. Oba hráči mají k dispozici skupinu agentů, ale možnosti jejich pohybu vidí pouze soupeř. Navíc mají oba hráči mezi svými figurami dvojitého agenta pracujícího pro druhou stranu. Jeho pohyb si protihráč vymýšlí. Oba hráči si ve svých tabulkách fixem vyznačují a upravují, jak se která jejich figura pohybuje. Nutnost dedukce a blafování hráče věrně přenese do souboje agentů v minulém století.

Karty nade vše!

Odborníkem na hry pro dva jsou hry karetní. A že se nám urodilo her pro dva hráče! Kromě klasiky Magic: the Gathering, ve které hráči po celém světě již přes dvacet let měří své síly, nám nabídka narostla o LCG hry z produkce FFG nebo také o deck-building sérii Ascension. Ta má nyní dvě základní sady a jedno rozšíření, přičemž všechny tři hry jsou samostatně hratelné. O sérii se zde moc nerozepíši, protože ještě tento týden nás čeká obsáhlá recenze druhé základní sady Ascension: Storm of Souls, ve které si hru podrobně rozebereme.

Máme tady ale stále čtveřici her formátu „living card game“. FFG vsadilo na téma a zvolilo si pro dění svých karetních her známé a oblíbené světy. The Lord of the Rings: The Card Game je na rozdíl od zbylých tří her kooperativní, to znamená, že hráči hrají spolu proti hře. Svou družinu tvořenou lidmi, elfy, trpaslíky a hobity podrobí nástrahy zlých sil nejedné zkoušce a k dosažení vítězství si hráči budou muset mnohdy podat pomocnou ruku. To ve světě Warhammer: Invasion si hráči půjdou nemilosrdně po krku (že by ideální hra pro italské domácnosti? :). K výběru máte čtyři národy - orky, elfy, chaos a Říši. Vyhrává hráč, který jako první dobude hlavní město soupeře. Písně ledu a ohně jsme již v dnešním článku jednou navštívili a teď se do světa spisovatele Martina podíváme znovu. Ve hře A Game of Thrones: The Card Game si vyberete jeden z rodů (Stark, Lannister, Targaryen, …) a pokusíte se porazit ostatní hráče v boji o železný trůn. Vítězí ten, kdo získá jako první 15 bodů moci, ať už bojem, nebo intrikami. Kdo se chce bát, jistě nepohrdne světem spisovatele H.P.Lovecrafta, který je souhrnně označován jako Mythos. Z tohoto světa již máme několik her (asi nejznámější je Arkham Horror) a karetní verze Call of Cthulhu: The Card Game také stojí za povšimnutí. Hráči si mohou vybrat, zda chtějí hrát za lidi či za prastaré, nebo mohou skupiny libovolně namíchat. Musí ale počítat s tím, že hodní lidé nebudou chtít spolupracovat s příšerami a naopak. První hráč, který ovládne tři příběhy, vyhrává hru. Ke zmíněným LCG hrám se ještě tento rok přidá další kooperativní hra ze známého světa. Nejde o nic menšího než o Star Wars: The Card Game. Více informací o hře zatím nemáme, ale rozhodně se na ně těšíme.

Hlavně pohodový den s lidmi, které máte rádi

Ať už trávíte dnešní den s rodinou, s partnerem, s přáteli, nebo sami, hlavně si ho užijte ve zdraví a pohodě. Doufám, že dnešní článek alespoň částečně pomohl hráčům, kteří často mají možnost hrát ve dvou, ale nevědí, jakou hru si vybrat. Pokud vás napadá další hra, kterou jsme v článku opomněli zmínit, neváhejte a napište nám o ní do komentáře. Co nás čeká dál? Ve čtvrtek se společně podíváme na Ascension: Storm of Souls. Do té doby na viděnou a příjemný zbytek dne!

3 komentáře:

  1. Moc pěkný článek. My s Ivčou oslavíme Valentýna pěkně po svém. Pořádnou partií Titana. Nej hrou pro dva ever. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dungeon Twister!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Pravda! Já, hlava děravá, zapomněl zmínit Dungeon Twister!

    OdpovědětVymazat