2. února 2012

Novinky a oznámení

Dnes jsme si pro vás připravili hotovou záplavu novinek, které postupně zaplní v následujících dnech sklady obchodů v USA a Evropě. Pojďme se tedy podívat, co si pro nás vydavatelé připravili.

Ve vesmíru bude horko

Přinejmenším se zahřejí hráči, kteří na sebe vezmou roli kapitánů vesmírných lodí. Společnost WizKids totiž v těchto dnech dodává na pulty obchodů novou hru Star Trek HeroClix: Tactics. Rozšiřuje tak svou rodinu her s figurkami na otočných podstavcích o 20 předem nabarvených vesmírných lodí Federace a Klingonů. Hra bude plně kompatibilní s klasickým systémem HeroClix, bude mít tedy stejná pravidla, schopnosti a dovednosti. V podstatě by ale mělo jít o samostatnou hru, podobně jako tomu je např. u samostatně hratelných rozšíření her. Zřejmě by působilo nepatřičně, kdyby se měla figurka postavy utkat s lodí USS Enterprise. Star Trek HeroClix: Tactics se bude prodávat v podobě startovního balíčku čtyř lodí a dále pak rozšiřujících balíčků (tzv. boosterů), ve kterých bude jedna figurka lodi. Hra by tak mohla kromě hráčů zaujmout také sběratele a milovníky Star Treku.

Nový svět otevírá obchodní možnosti

Tento týden se budou moci hráči podívat také na novinku z hlavy Bruna Cathala a Serge Lageta. Asmodee Editions vydává jejich taktickou hru Mundus Novus (latinsky Nový svět). O čem hra bude? Jak již napovídá samotný název, přeneseme se do šestnáctého století. Conquistadoři obsazují nově nalezený kontinent a užívají si jeho bohatství. Všechno zlato a další cenné zboží (kakao, kukuřice, vanilka,…) se ale musí dostat zpět do Evropy, kde se může dále prodávat. Z conquistadorů se tak stávají obchodníci, kteří musejí organizovat flotily svých obchodních karavel, zajistit si skladiště zboží a hledat náležitě movité podpůrce a obchodní kontakty. Máte jedinečnou možnost vytvořit si vlastní obchodní říši a vydělat si pohádkové jmění! Budou vaše obchodnické dovednosti stačit na takovou výzvu? To už brzy zjistíte ve hře Mundus Novus.

Goblini jsou zpět!

Přesněji řečeno, jsou zpět goblini ze hry Gosu, ke které momentálně vychází rozšíření s názvem Gosu: Kamakor. Hráči se tedy znovu chopí velení a pošlou proti sobě armády malých zákeřných tvorů. Na začátku budete vykládat slabší gobliny první úrovně, postupně se ale bude vaše armáda zvětšovat a s ní i zvyšovat síla vyložených bojovníků. Stejně jako v původní hře, i zde budou různé barvy klanů, které sice omezují možnosti vykládání karet, ale zároveň umožní hráčům zajímavější kombinace schopností. Při vyložení dalšího válečníka tak můžete získat další karty, decimovat armády soupeřů a mnoho dalších smrtících triků a fint. Kolo končí, když už hráči nemohou či nechtějí hrát další karty. Poté je vyhodnocena „bitva“, ve které vítězí hráč s nejmocnější armádou. Kdo takto zvítězí třikrát, vyhrává hru. Krabice Gosu: Kamakor  obsahuje 100 nových karet, z toho 80 goblinů a 20 Shibuke goblinů. Dále jsou obsaženy žetony klanů, kterými mohou hráči určit, které klany se budou účastnit jejich války. Poslední novinkou jsou žetony Dragoons, které připomínají aktivaci karet se symbolem Dragoons. Zvítězí v novém boji právě ta vaše armáda?

Vlna novinek od Fantasy Flight Games

Dle plánů FFG by si mohli hráči myslet, že nás chtějí hrami přímo zaplavit. V obchodech momentálně najdou zájemci reprint fantasy hry Runebound 2nd Edition, ve které se coby hrdina budete procházet světem Terrinothu, bojovat s příšerami a plnit úkoly hodné hrdinů. Druhým reprintem je dnes již klasická hra Talisman. V tom děláte podobné věci jako ve výše zmíněném Runebound, ale vše je příjemně odlehčeno řádnou dávkou humoru.

Společně s reprinty momentálně dostávají obchody skladem staro-novou hru Wiz-War. Hra pro 2 až 4 hráče vychází z klasiky z roku 1983. Jakou kratochvíli mají čarodějové? Přeci zápasy na život a na smrt v podzemním bludišti mezi kouzelnými věžemi! Ve hře se snažíte ukrást ostatním jejich poklady a zároveň nepřijít o ty své. Druhou možností je eliminovat kouzelníky protihráčů. Zvítězí poslední mág stojící na nohách. Ať už si hráči vyberou kouzla alchymie tvořící předměty, kouzla živlů pro tvorbu ohnivých koulí a blesků, nebo snad kouzla duševní, kterými budou krást a mazat myšlenky ostatním, čeká nás pořádná dávka magie. Chcete ochránit své poklady, zatímco budete loupit ty soupeřovy? Není nic snadnějšího než opatřit své cennosti vhodným jedem!

Cestu do obchodů s hrami si v krátké době najdou i očekávané novinky, posuďte sami. Přijde nové rozšíření pro klasickou vesmírnou hru Cosmic Encounter s podtitulem Cosmic Alliance. Z žánru sci-fi přichází také hra Rex: Final Days of an Empire mapující začátek galaktické války ze světa Twilight Imperium. Boje o hlavní mocenské centrum, planetu Mecatol Rex, budou vycházet ze slavné předlohy Dune z roku 1979. Brzy tedy budeme mít možnost zjistit jak si v FFG poradili se starými mechanismy v novém kabátu. Také se dočkáme hry Kingdoms od Reinera Knizii. Hra je anglickou verzí původně německé hry Auf Heller und Pfennig a užijeme si v ní dostatek přemýšlení a také škození soupeřům. V podání FFG navíc s velmi pěkně zpracovanými komponenty. Na pulty se také dostane již třetí „print on demand“ rozšíření karetní hry Space Hulk: Death Angel - The Card Game. V balíčku s názvem Death Angel: Tyranid Enemy Pack hráči najdou nové příšery, lokace a nově i velmi silné nepřátele (tzv. bossy). O všech těchto novinkách se detailněji rozepíšeme, jakmile budou k dostání.


Auta se stávají luxusem

Hra Automobile od Mayfair Games je nově k dostání v luxusní edici. Hra pro 3 až 5 hráčů, ve které soupeříte ve výrobě aut, v zásadě mapuje počátky automobilového průmyslu v USA. Hráči musí najít rovnováhu mezi kvalitou a kvantitou, masovou výrobou a tvorbou na zakázku a najít ten správný poměr mezi inovací, distribucí a prodejem. Hráči tak mohou následovat příkladu mnoha slavných výrobců, jakým byl třeba Henry Ford. Luxusní edice vychází v dřevěné krabici se sto dvaceti dřevěnými auty, čtyřiceti dřevěnými prodejci a limitovanou edicí žetonu prvního hráče, kterým je model automobilu Pewter model „A“. Zkusíte své štěstí v průmyslu, který postavil svět nikoliv na nohy, ale na kola?

Češi nezůstávají pozadu

Nezapomene zavítat do českých luhů a hájů. Rex hry totiž do konce měsíce přinesou dvě krásné plechové krabice. V té první bude westernová karetní hra pro dva hráče - Revolver. Zatímco jeden hráč se v roli loupeživé bandy Jacka Coltyho snaží dostat k mexické hranici, druhý hráč se mu v tom jako šerif Ned McReady snaží zabránit. Oba hráči mají svůj vlastní balíček karet s odlišnými schopnostmi a efekty. Hra se navíc odehrává v několika lokacích, které lehce upravují podmínky hry. Žádné dvě hry by tak neměly být stejné. Silná westernová atmosféra a odlišná hra za obě strany slibují dostatek zábavy. Připravte si klobouk a svůj věrný revolver, souboj dobra se zlem začíná!

Ve druhé krabici najdeme především strach. Země ztratila kontakt s vesmírnou základnou a vysílá na místo skupinu mariňáků, kteří mají za úkol zjistit, co se v odlehlé základně děje. Jak se ukáže, základnu obsadil neznámý druh parazitů. Hráči tedy musí najít jejich hnízdo a spálit ho na prach, než se tato hrozba rozšíří dál. Těsně po příletu na základnu byl ovšem jeden hráč nakažen a nejenom že se bude snažit zabránit ostatním hráčům ve spálení hnízda. Bude se také snažit postupně všechny ostatní nakazit. Nervozita stoupá a všichni se vzájemně podezřívají. Kdo je ještě člověk a kdo už ne? Tíživá atmosféra připomíná slavná filmová díla jako Vetřelec od Ridleyho Scotta nebo Věc od Johna Carpentera. Kteří hráči se odváží vstoupit do Stanice Paranoia?

To je z dnešních novinek vše a příští týden se můžete těšit na náš speciál o herních doplňcích a úpravách, které hráči dělají, aby ze svých her udělali výstavní a sběratelské klenoty.

2 komentáře:

  1. Hustej nářez :) já bych to chtěl asi všechno...nicméně pud sebezáchovy říká neblbni. Ale minimálně novinkám od Rexů se asi neubráním :)
    The Hammer

    OdpovědětVymazat
  2. Zdá se, že letošek bude na hry plodný. A to jsme teprve na začátku. ;-)

    OdpovědětVymazat