8. října 2012

Dojmy - Revolver


Píše se rok 1892. Banka v městečku Repentance Springs byla vyloupena. V zuřivé přestřelce, ve které si lupiči snažili prostřílet cestu z města, padli za oběť místní šerif Anton Dereyfus, učitelka Sue Daggetová a několik dalších nevinných lidí. Plukovník Ned McReady a jeho muži mají za úkol dopadnout banditu Jacka Coltyho - muže tak prohnilého, že by ukradl i mouchu slepému pavoukovi nebo rubáš zemřelému - a vykonat spravedlnost.

Revolver je karetní hra pro dva hráče zasazená do prostředí Divokého západu. Dvě znepřátelené strany, které mají vztahy mnohem složitější, než by se z úvodního odstavce mohlo zdát, spolu musí svést bitvu na život a na smrt. Tedy většinou na to druhé… protože na Divokém západě nebylo o mrtvého pistolníka nouze a nejvýnosnější povolání bylo hrobník.

Každý hráč má k dispozici 62 karet, které mu umožňují dosáhnout svých cílů. Pro Coltyho bandu to je útěk přes mexickou hranici, nebo nasednutí do expresního vlaku a přečkání finální přestřelky. Hráč za plukovníka McReadyho se přitom snaží všechny bandity postřílet, pokud se mu to podaří dřív, než oni splní jeden ze svých cílů - vyhrává on.

Herní stůl mezi dvěma hráči je ve hře Revolver rozdělen řadou pěti karet, které představují jednotlivá bojiště a hráči se po nich postupně přesouvají. Celý konflikt propukne v bance v Repentance Springs odkud banditi prchají napříč kaňony, přes vrchy až do Rattlesnake Creek, ze kterého ve 3:15 odjíždí onen express. Vedle této řady karet, které kromě daného prostředí také fungují jako ukazatele průběhu hry, leží karta vykolejení vlaku, coby poslední záchrana, když věci nejdou zrovna tak, jak by měli a také karta mexické hranice, na které jsou naskládané žetony. Hráči mají možnost žetony pomocí zahraných karet odebírat či přidávat, pokud se Coltymu podaří odstranit žetony všechny, hranice je prolomena a on může utíkat na nějaké to nachos.

Plukovník Ned McReady začíná s prázdným stolem a všechny své pomocníky musí teprve povolat do zbraně. Oproti tomu Jack Colty má svojí bandu od začátku definovanou. Je to 16 vyvrhelů společnosti, desperátů, zloduchů a padouchů, karbaníků a prostitutek. Najdou se tam však i duše nevinné, nic není ani zdaleka tak černobílé, a pokud vás zajímá barvité pozadí příběhu, můžete nalistovat na poslední dvojstranu v pravidlech, kde najdete krátké životopisy jednotlivých postav.

V průběhu samotných herních kol vykládají hráči karty na příslušná bojiště. Plukovník se snaží mít na své straně tolik koltů, aby zlořády přestřílel a podařilo se mu alespoň jednoho z nich odpravit. Pokud se mu to nepodaří, má k dispozici i nějaké záludné lsti, pomocí kterých se mu může podařit některého z banditů zhoupnout na provaze.

Oproti tomu Jack Colty musí mnohem více taktizovat, protože jeho cílem není prostřílet se skrz, ale hlavně to, aby mu přežilo co nejvíce banditů do finálních bitev. Pokud mu umřou některé důležité postavy, má to velký dopad na hru a ovlivňuje to jeho šance na výhru.

Už z toho všeho je naprosto jasné, že hra Revolver je poměrně dost asymetrická. Za každou ze zúčastněných stran se hraje jinak. Musíte přemýšlet nad jinou strategií a hrát rozličné karty rozličnými způsoby. Přímo to vybízí hrát partie vždy dvě a po první zkoušce si prohodit strany a bavit se tím, jak se váš soupeř trápí na vašem místě.

Revolver je hra poměrně jednoduchá, vysvětlíte ji během pár minut a hned se může začít hrát. Karty mají srozumitelné texty snadné na pochopení. Celý herní mechanismus je velmi chytře a zábavně vymyšlen. Jedna partie zabere asi 45 minut, ale je napínavější než těhotenský test 14-tileté školačky. Se zatajeným dechem sledujete, jak jednotliví bandité padají k zemi a čas do odjezdu vlaku se nemilosrdně blíží. V ruce držíte strategické karty a nemůžete se odhodlat je zahrát, co když se za příštím rohem skrývá mnohem větší nebezpečí? Nebudete tu kartu potřebovat až pak?

Jako u většiny karetních her - i tady hraje roli náhoda, a když vám karty nejdou, tak můžete okusovat hrany stolu, ale to je tak jediné, co s tím zmůžete. Prostě během pár kol budete děravý jak cedník a hra bude rozhodnutá dřív, než řeknete „John Wayne“.

Naštěstí ale můžete prohodit strany a zkusit to znovu, vše máte připravené, tak stačí zamíchat karty a podruhé už to určitě bude zajímavější.

Revolver se hodí na takové to domácí hraní, ale díky napínavé atmosféře dokáže zabavit i při jiných příležitostech. Pokud patříte mezi hráče, kteří se dokáží povznést nad občasnou smůlu, dá vám Revolver až překvapivě velkou porci zábavy. Navíc dokáže být velmi strategický, musíte se za svoji stranu naučit hrát a používat karty ve správný moment. Tím se rapidně liší od hry Bang!, která asi každého napadne, když se řekne karetní hra z Divokého západu. Nicméně Bang! je v podstatě párty hra ideální ve větší skupině lidí. Revolver je mnohem koncentrovanější zážitek, kde nemůžete jen tak bezduše mrskat karty. Když si do výsledného hodnocení připočtete perfektní překlad do českého jazyka, luxusní kovovou krabici a celkové zpracování… Jedná se o jasné doporučení.

Zhan Shi

1 komentář:

  1. Mozno niektori ludia nevedia, ze sa jedna o prerabku PnP hry Aliens: This Time It's War... http://boardgamegeek.com/boardgame/69851/aliens-this-time-its-war

    OdpovědětVymazat