28. června 2012

Dojmy – Manhattan Project


Jak dobře víme z historie, atom skrývá sílu, kterou lidstvo nejenom objevilo, ale také využilo. Atom byl použit k míru i válce. Vraťme se ale do chvíle, kdy lidstvo teprve objevilo tuto sílu a několik států mezi sebou soupeří o pozici první jaderné velmoci. Kdo dokáže jako první sestrojit zbraně děsivé síly, provést první testy a dosáhnout vyzbrojení, kterému žádný stát světa nebude schopen vzdorovat? Závody právě začínají a vy budete u toho!

Společnost Minion Games nám přináší hru Manhattan Project, ve které si 2 až 5 hráčů vyzkouší závod ve zbrojení, ve kterém není cílem nic menšího než výroba atomové bomby. A ideálně více než jedné.

A lidé objevili atom…

Manhattan Project je hra patřící do kategorie worker placement euro her. Co to ale znamená? Co je euro hra jsme rozebírali v našem lednovém článku, který si můžete přečíst zde.  Worker placement je popis herního mechanismu – v takové hře posíláte své dělníky, hrdiny, sluhy (zkrátka figurky) na různá místa, čímž získáte nějaký bonus. V takových hrách jde především o správné načasování kdy koho kam poslat. V případně Manhattan Projectu posíláte své dělníky, inženýry a vědce na různá pole na herním plánu a zároveň do vlastních továren, které získáváte v průběhu hry. Ve hře Manhattan Project je minimum štěstí a náhody, ačkoliv i zde v naprosto minimální podobě jsou. Klíčem k vítězství je zde skutečně jen a pouze správné načasování a promyšlení vlastních kroků.

Prohlídka továren

V krabici Manhattan Project najdete barevnou herní desku, 50 karet budov, 48 mincí s hodnotou jedna a pět, 5 žetonů testování bomb, 10 žetonů naložených bomb, 16 žetonů poškození, 40 žlutých dřevěných kostek a v každé z pěti hráčských barev pak herní desku hráče, žeton bombardéru a žeton stíhačky, 3 dřevěné kulaté žetony, 4 dělníky, 4 inženýry a 4 vědce a k tomu ještě po čtyřech dělnících, inženýrech a vědcích v neutrální barvě a pravidla. Použitý materiál je velmi kvalitní a všechny žetony jsou na skutečně silném kartonu. Ke kvalitě komponent nemám výhrady, naopak by se od Minion Games mohli někteří vydavatelé něco přiučit. Insert krabice je zcela obyčejný papírový do tvaru písmene U, ale při rozdělení komponentů do pytlíků zcela postačuje a u této hry jsem necítil potřebu nějakého specifického plastového insertu, který by pouze uměle zvyšoval cenu hry.

Ačkoliv je výsadou euro her zaměření na herní mechanismy a příběh a atmosféra bývají ponechány stranou, zde hraje atmosféra prim hned od prvního pohledu. Zásluhu na tom má úžasné provedení kombinující velmi jednoduchou, ale značně symbolickou kresbu společně s odkazy na retro stylové plakáty, noviny, inzeráty, fotografie apod. Ideálním příkladem jsou pravidla hry, která jsou dělána stylem amerických novin z přelomu čtyřicátých a padesátých let. Stejně tak i herní deska kombinující nástěnku s inzeráty, fotografickým filmem pro špionáž apod. (viz. fotka). Ačkoliv téma samo o sobě by asi moc pozitivního neevokovalo, díky milému a velmi příjemnému a zcela přehlednému vzhledu hra na první pohled zaujme. Se začátkem hry se velmi rychle ukáže pravá (euro) tvář hry, stále si ale udržuje svou velmi tematickou slupku. Netvrdím, že je takováto práce s tématem u hry povinná, ale osobně ji považuji za milé zpřístupnění hry širším skupinám hráčů. Stejně tak i herní doba kolem dvou hodin i ve více hráčích se drží v přijatelných mezích a hra trvá tak akorát ve všech uvedených počtech hráčů.

Nelehká soutěž

Jak vlastně závod ve zbrojení vypadá? V podání hry Manhattan Project velmi jednoduše. Na začátku hry dostane každý hráč k dispozici 4 dělníky své barvy a dle pravidel startovní peníze, případně další výhody. Stanoví se, na jaký počet vítězných bodů se hraje, a můžeme začít. Cílem hry je dosáhnout daného počtu vítězných bodů, přičemž vítězné body je možné získat výrobou atomové bomby, zkušebním odpalem a naložením bomby na letadlo.

Hráč má ve svém kole vlastně jenom dvě možnosti, co dělat – může umístit své pracovníky, nebo je stáhnout.  Zní to až moc jednoduše že? Co tedy můžete dělat u první možnosti – umístění pracovníků? V první řadě musíte mít pro tuto akci alespoň jednoho pracovníka k dispozici. Pokud toto splňujete, musíte umístit jednoho pracovníka na některé z polí na herní desce a libovolný počet dalších pracovníků na vlastní budovy. Na ústřední herní desce můžete umístěním pracovníků získávat spoustu věcí:

-          Na poli „Construction“ můžete získat jednu z budov, které se neustále doplňují v horní části herní desky;
-          V části „Air strike!“ můžete poslat na některého soupeře své stíhačky a bombardéry, kterými poškodíte jeho budovy, které pak nemůže využívat;
-          Pole „Repair“ umožní hráči za 5 peněz odstranit 3 poškození ze svých budov;
-          Pole „Factories“ mohou vyrobit dva stíhače / bombardéry, nebo různým způsobem obohatit hráče;
-          Mines“ jsou doly, kde hráči mohou získávat nezpracovanou rudu;
-          Universities“ dávají hráči k dispozici další pracovníky;
-          Design Bomb“ dává hráčům vybrat karty bomb;
-          A poslední pole „Reactor & Enrichment Plant“ umožňuje hráči vyrábět z rudy plutonium nebo uran, jejichž počet se zaznamenává pomocí hráčských kulatých žetonů v části „Fuel“  na pravé straně herního plánu
-          Na opačné straně, tedy vlevo na herní desce je část „Espionage“, kam přijde třetí a poslední barevný žeton hráče. Toto pole umožňuje jednomu hráči vyslat své špiony do soupeřových budov a využívat je.

Jakmile hráč zabere některé pole na herním plánu, nemohou toto pole ostatní využít, dokud hráč svou postavu z místa nestáhne. To platí i o špionech, kteří tak znepříjemňují ostatním využívání budov. Hráč musí pro obsazení pole/budovy a získání jejich výhod vždy splnit podmínky, které jsou na nich vyznačeny – někdy musí zaplatit daný počet mincí, jindy musí mít rudu (žluté kostky) nebo poslat přesně jednoho inženýra a jednoho vědce. Vyjma pravidel je vše bez textu, nebo přesněji všechny herní mechanismy jsou vyjádřeny pomocí velmi snadno srozumitelných symbolů.

Druhou možností, kterou hráč má, je stáhnutí pracovníků. Během stáhnutí se mu vrátí všichni jeho pracovníci umístění na hlavní herní desce i na jeho budovách (v případě špionů cizích budov) a šedí neutrální pracovníci se vrací zpátky do hry, kde budou všem opět k dispozici. Provedením těchto kroků hráčovo kolo končí. 

Jak jsem zmínil výše, hráč si může kupovat budovy, ty se dělí na pět druhů – továrny (faktory), reaktory (reactor), doly (mine), obohacovací centrifugy (enrichment plant) a univerzity (university). Jejich schopnosti v zásadě odpovídají těm z hlavního herního plánu, ale představují různé variace, silnější i slabší, levnější i dražší.

Ještě jsou zde karty bomb, které se dělí na uranové (červené) a plutoniové (modré). V horní části karty je znázorněno kolik potřebujete k sestrojení bomby inženýrů a vědců a kolik uranu či plutonia. Uprostřed karty po pravé straně je obrázek bombardéru a u něj cena, kolik penízků stojí naložit bombu na bombardér. A v dolní části karty jsou vítězné body, které za postavení získáte. Uranové bomby mají pouze jednu hodnotu, na kartách plutoniových bomb jsou ale hodnoty dvě – vlevo šedá a vpravo s výbuchem na pozadí. V šedém poli je počet bodů, které za bombu dostanete normálně. Pokud ovšem provedete testovací explozi, získáte z každé plutoniové bomby vyšší počet bodů v červeném poli. Jak provedete onen testovací výbuch? Když postavíte plutoniovou bombu, mů§žete se ji rozhodnout odpálit. Pokud tak učiníte, kartu bomby zahodíte a vezmete si místo ní žeton výbuchu. Když odpálíte bombu jako první, dostanete žeton s nejvyšší hodnotou, druhý hráč druhou nejvyšší hodnotu atd. K provedení testu ale musíte mít plutoniovou bombu, s uranovou test nelze provést.

Veliké bum!

Manhattan Project je pravidly velmi snadná hra, kterou snadno vysvětlíte dětem, přátelům a vlastně komukoliv. Přesto jí vyhrajete pouze dobrou správou zdrojů a promyšleným načasováním svých akcí. Ve hře jsou dva druhy škození – bombardování soupeřových budov a jejich využívání pomocí špionáže. Ani tyto nepříjemnosti ale nezabrání zkušenému stratégovi zvítězit. Hráč se snaží ze svého kola vždy vytěžit maximum a přitom co nejvíce zamezit protihráčům v rozehrání jejich strategie. Je zde i prvek náhody a to v pořadí karet budov, které se neustále doplňují, stejně jako karty bomb. Není zde ale náhoda přímo ovlivňující výsledek hráčských akcí.

Nejsem odpůrce euro her, přesto se přiznávám, že preferuji ameritrash hry. O to více jsem byl hrou Manhattan Project mile překvapen. Na některých euro hrách mi vadí jejich tematická „suchost“. Je to dáno tím, že k herním mechanismům některých her se zkrátka přilepí téma, které ovšem na první pohled nesedí, nebo má nulovou souvislost. Rozhodně se tato suchost netýká hry Manhattan Project. Hra na vás svým provedením dýchá příjemnou atmosféru, ačkoliv by herní mechanismus hravě zvládl zasazení do mnoha jiných témat. Hra je veskrze líbivá, ať už kresbou, přehlednými pravidly, nebo „čistotou“ hry. Hra příjemně plyne, herní čas je akorát a herní zážitek je výborný v libovolném počtu hráčů. Jestli hledáte příjemnou a pravidly jednoduchou hru, kterou si můžete užít stejně s dětmi jako s dospělými, Manhattan Project by vás v žádném případě neměl zklamat.

3 komentáře:

  1. Manhattan jsem měl možnost hrát zatím jen jednou, ale dojmy ze hry a z hraní byly pozitivní. Je to opravdu worker placement euro hra jak má být. Jen se přiznám, že tady mám malinko problém s námětem, přece jen, hrát si s děckama na výrobu atomovky je proti mému antimilitantnímu přesvědčení...to už raději Agricolu, i když dřinu na poli taky nemusím :) Ale komu téma nevadí, bude se mu Manhattan líbit.
    The Hammer

    OdpovědětVymazat
  2. Autor by se mohl taky někdy podepsat, zvláště jedná-li se o subjektivní názor.

    S pozdravem

    Anonym Přidrzlý :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja jsem taky hral hru zatim jednou a musim rict ze mne nadchla. Provedeni hry, i to tema, ktere cloveka vtahne a uplne jsem si predstavoval jak v tech tovarnach ty typci na tom makaji. Navic spousta moznosti, ktere je potreba balancovat. Nevim jak s detma, nad tim jsem zatim nepremyslel, ale jinak super hra s peknym provedenim.

    OdpovědětVymazat