18. května 2012

Dojmy – Cyclades a rozšíření Cyclades: Hades


Už je to mnoho let, co bozi z Olympu řídili chod známého světa. Časy, kdy jim obyčejní lidé, ale i mocní panovníci, skládali oběti, jsou asi nenávratně pryč. Je však možné se do těch časů na chvíli přenést. Můžete se začíst do starých bájí nebo si pustit velkolepé filmy. Existuje však ještě jedna možnost. Můžete se do těch časů vžít a zakusit si vše na vlastní kůži

Cyclades již dnes nejsou žádnou horkou novinkou, ale rozhodně se nejedná o zapomenutý kousek. Pokud na ně však někdo přeci jenom zapomněl, vytahuji tento herní klenot dnes, protože se poměrně nedávno objevilo velice zdařilé rozšíření. O tom však později…

Návrat do bájí

Cyclades nás zavedou do romantického prostředí starých řeckých bájí a pověstí. Fanoušci Eduarda Petišky jistě zamáčknou slzu dojetím. Ujímáte se vlády nad jedním z mocných řeckých národů a pečlivým plánováním rozšiřujete svá území. Již podle názvu odhadnete, že se celý vyostřený konflikt bude odehrávat na početném souostroví. Budete obsazovat ostrůvek za ostrůvkem a bránit se až čtyřem protihráčům. Hlavní jsou však oběti těm, okolo kterých se tenkrát točil celý svět. Mocnému Olympu a jeho obyvatelům. Bez pomoci těch správných bohů nemáte šanci dosáhnout svého vzdáleného cíle. A k němu můžete dojít mnoha cestami. Vyhrává totiž ten, který dovede ovládat dvě obrovské metropole. Na začátku hry ještě žádná neexistuje a je potřeba je teprve postavit. Jestliže vám v těle koluje krev dávných dobyvatelů, zkrátka si vezmete, co chcete! A to by nebyly báje bez fantastických příšer a tajemných bytostí. Řekněte sami, ve které hře můžete vypustit Krakena na soupeřovu flotilu? Nebo najmout pegasy a překonat s armádou veliké vzdálenosti a překvapit tak nic netušící nepřátelské město? Najdete zde vše, co byste v takové hře hledali, a pokud by vám tu něco chybělo, objevíte to v novém rozšíření.

Nyní podrobněji prozkoumáme obsah krabice. Musím dodat - krásné krabice. Sparťanští bojovníci zápasí s ohromným kyklopem a kdesi v dálce Kraken drtí nebohou loď. Autorem obrázku na krabici a také všech ostatních ilustrací je dnes již známý Miguel Coimbra. Jeho výtvory můžete znát například z her Small World a 7 Divů světa. Nad majestátným názvem hry svítí skromná jména autorů – Bruno Cathala a Ludovic Maublanc – zkušení a úspěšní tvůrci. Ale teď už jdeme otevírat! Herní plán se skládá ze dvou oboustranných polovin. Díky tomu si postavíte herní plán podle počtu hráčů a tím bude hra vždy dramatická již od začátku. Ostrovy a moře jsou tvořeny bublinami velice připomínající šestiúhelníková (hexová) políčka. Co bublina - to pole. Například ostrovy sousedí s mnohem více políčky než třeba obyčejné moře. Zkušenosti prokázali výbornou přehlednost během hry. Dalším velkým dílem je prostor pro hlavní mechaniku hry. Dražbu. Jednotliví bohové se zde vždy náhodně seřadí do sloupce. Nad nimi je ještě krásné místo pro karty bytostí. Z toho plyne, že potřebujete pořádný stůl. Ale ten si tato veskrze epická záležitost bezesporu zaslouží. Pod herními plány se ukrývají vaše budoucí armády a flotily. Na každého hráče připadá osm figurek vojáků a osm lodí. Dohromady tedy 80 krásně vyvedených miniatur. Srdce hráče jistě potěší fakt, že přestože se pravidly vojáci jednotlivých národů neliší, má každá barva své unikátní modely.

Na zadní straně krabice se ale píše o 95 miniaturách. Dalších deset představují sloupy, dva pro každého hráče. A těch zbylých pět připadá na nejstrašlivější zrůdy a bestie z dávných legend. Hlubinný Kraken, mocný Minotaur, strašlivá medúza, mocný kyklop Polyfémos nebo hrdinný kentaur Cheirón se zde objevují v detailním provedení. Kvalita figurek je v porovnání s jinými deskovými hrami (nesrovnávám s Warhammerem a jinými veskrze figurkovými hrami) na špičkové úrovni. Mince určené pro oběti bohům rozhodně potěší. Jsou z kvalitního kartonu a nejedná se o pouhé vyražené kolečko. Dále žetony budov odlišené přehledně barvou a tři balíčky karet. Filosofové, kněží a hlavně bájné bytosti. Každá bytost disponuje svou osobitou ilustrací a popis efektu je řešen pomocí symbolů. Nakonec je přiložena pro každého hráče vkusná zástěna, aby nikdo neviděl, kdo má kolik peněz. Vidíme, že je toho mnoho. Důležitým faktem pro mnohé z vás je jistě skutečnost, že ve hře nenajdete, kromě pravidel jediné slovo. Hru si tak zahrajete s kýmkoli, i když nevládne cizím jazykem. To by byl obsah krabice a rozšíření toho přináší opět mnoho.

Život s bohy

Pravidla hry jsou až geniálně jednoduchá. Dovolím si tvrdit, že přejdou do krve každému nejpozději do třetího kola. Ale spíše dříve. Každé kolo se skládá z několika po sobě jdoucích fází. Za prvé kolo připravíte, tedy obnovíte nabídku bájných bytostí, které máte následně možnost najmout do svých služeb a určíte pořadí bohů. V tomto pořadí budou následně prostřednictvím hráčů přicházet do hry. Před dražbou samotnou je třeba vybrat daně, sklidit úrodu atd. Jednoduše obdržíte tolik peněz, kolik vaše ostrovy obsahují rohů hojnosti. O ty probíhá veliký boj a jsou roztroušené po celém souostroví. Také během hry přibývají. Po příjmech následuje jedna ze dvou napínavých fází. A tou je již zmíněná dražba. Podle daného pořadí hráči umísťují své sloupky na číslo k bohu, kterého si vybrali, aby mu složili svou oběť. U každého boha s výjimkou Apollóna může být jen jedna jediná oběť, protože vždy pomáhá jen jednomu hráči. Pokud tedy někdo zvýší nabídku bohovi, u kterého už jedna nabídka je, musí hráč, který byl přeplacen, učinit nabídku jinému bohu. A takto to pokračuje, dokud nejsou všichni spokojeni nebo donuceni odejít na Apollóna, který oběť nevyžaduje. Výsledek dražby určuje nejen vaši akci, ale i pořadí, ve kterém se dostanete ke hře. Pořadí je často fatální a mnohdy důležitější než bůh samotný.

Nyní na řadu přichází akce. Každý bůh přináší jedinečné výhody. Vždy dovede najmout unikátní jednotku a postavit unikátní stavbu. Výjimku tvoří opět zmiňovaný Apollón. Zeus vám umožní najmout kněze do svých služeb nebo postavit chrám. Tento král bohů v zásadě zlevňuje vaše další aktivity ve hře. Athéna dodává filosofy, pomocí nichž dokážete snadno docílit kýžené metropole. Dále díky ní stavíte univerzity nezbytné pro dokončení metropole. Poseidon – pán moří a oceánů překvapivě přináší nové lodě a umožňuje stavbu přístavů. Krvavý Áres pak plní vaší neohroženou armádu, kterou může držet ve velkých pevnostech. Co svedete, záleží hlavně na vámi vybraném bohu. Útočit smí jen ten, kdo má boha války Árese. Pohybovat se po moři zase umožňuje jen Poseidon. Tato pevná pravidla zčásti porušují právě bájné bytosti. Jsou zákeřné, podlé a hlavně úplatné. Stačí mít dost peněz a zvládnete vše, co potřebujete. K těm vám kromě vojenských výbojů a zámořských obchodů dopomůže Apollón. Tento bůh vás nic nestojí, naopak vám ještě peníze přináší. Výborná možnost k přípravě na další kola. Po tom, co všichni postupně dohrají své akce, začíná další kolo. Na konci kola se také vždy zkontroluje, zdali někdo neovládá dvě metropole. To znamená, že pokud získáte druhou metropoli v průběhu kola, nemusí to jistě vést k vítězství. Protože během toho samého kola vám ji někdo může obsadit a přisvojit si ji. Nyní už tušíte, o čem tato hra je. Svým způsobem o penězích. Kdo je má, tak ovládá hru. Vybírá si bohy, které on chce a dokáže tak využít naplno jeho možností. Ale přeci jenom vám tam něco malinko chybí. A to malinko patrně přináší nové rozšíření.

Cyclades: Hades
Velmi očekávaná expanze Cyclades: Hades byla představena na herním festivalu Spiel 2011 v německém Essenu. Do obchodů se však dostala poměrně nedávno. Je řešena formou přídavných modulů. Vyberete si ten, který se vám líbí anebo třeba všechny. Jsou čtyři a teď si je představíme.

1.       Volné startovní rozmístění
Jedná se o upravená pravidla pro přípravu hry. V základní hře se rozestavujete podle daného scénáře. Díky těmto pravidlům začínáte strategicky uvažovat ještě před hrou samotnou. Navíc každý národ dostává specifickou výhodu, podle toho jakého boha vydražil při rozestavování.

2.       Hádes a jeho nemrtví
Rozhodně zajímavý modul! Z rozšíření k němu potřebujete destičku Hádese. Ta je velice podobná destičkám bohů ze základní hry. Má však dvě strany. Na jedné je cestička čísel od nuly do devítky. Každé kolo hodíte dvěma kostkami ze základní hry a o daný součet postoupíte. Jakmile dosáhnete čísla devět, Hádes sestoupí a začne úřadovat. Nahradí jednoho z klasických bohů a nastanou zajímavé časy. Jeho destička se tedy otočí. Dovede podobné věci jako ostatní bohové. Umí najímat jednotky a stavět budovu. Ve zkratce bychom ho popsali jako kombinaci Árese a Poseidona. Dovede totiž najímat nemrtvou armádu a lodě duchů. Ty mají stejné bojové účinky jako jejich živé protějšky, ale vycházejí podstatně levněji. Díky Hádovi dovedete naverbovat až pět jednotek v libovolné kombinaci lodě-vojáci. Dále s ním můžete útočit se stejnými pravidly, jako mají Áres a Poseidon. Výjimku tvoří podmínka, že v útoku či pohybu musí figurovat alespoň jedna nemrtvá jednotka. Jak rychle nemrtvá armáda přišla, tak rychle také zmizí. Na konci kola, kdy Hádes přišel do hry, všechny nemrtvé jednotky odchází zpět do podsvětí. Dále Hádes umí postavit Nekropoli. Je to zajímavá budova a to hned v několika ohledech. Za prvé je veliká jako metropole, ale nepočítá se do vítězných podmínek. Není to jedna ze čtyř budov, potřebných ke stavbě metropole. Na hracím plánu může být vždy jen jedna nekropole. To znamená, že když ji za několik kol bude chtít pomocí Háda postavit někdo jiný, předchozí nekropole zmizí a objeví se jinde, kde ji daný hráč postaví. Má však zajímavý efekt. Pokaždé když zemře standardní vojenská jednotka, přesune se jeden zlatý peníz na žeton nekropole na ostrovu. Takto se tam mohou během kola kumulovat. Kdo během fáze příjmů vlastní ostrov s nekropolí, tak obdrží i tento příjemný bonus. Vojenské jednotka Háda jsou představovány šedivými figurkami. Jsou stejné jako ze základní hry. Od každého modelu jedna. Tedy pět lodí a pět vojáků. Modul – Hádes – přináší rozhodně hodně zvratů ve hře. Dostane se průměrně třikrát do hry a to zhruba každé třetí kolo. Záleží na kostkách, jak vysoká čísla budou padat. Hra tím pádem bude agresivnější. Pokud jste tedy hráči, kteří se rádi několik kol připravují na drtivý útok a vyplenění cizích ostrovů, Háda si zamilujete.

3.       Hrdinové a příšery
Jedná se o karty, které se přimíchají do balíčku bytostí ze základní hry. Nové bytosti přinášejí další zajímavé kombinace a hlavně příležitosti jak jinému hráči přímo zaškodit. Namátkou zde mohu vypíchnout tříhlavého psa Kerbera, který krade příjem z cizího ostrova. Disponuje svou vlastní figurkou! Dále můžete jinými kartami krást rohy hojnosti nebo sebrat peníze z nekropole. Dokonce se setkáme i s převozníkem Charónem, který dovede oživit mrtvého hrdinu.
A teď k věci, která vám patrně hodně scházela v základní hře. Co jsou to báje a legendy bez udatných reků? Na scénu jich přichází hned šest a objevují se podobně jako bytosti. Můžete si je podobně najmout, ale musím upozornit na několik rozdílů. Nejsou to bytosti, tedy Zeus hrdinu nedovede nahradit svou schopností. Nekupujete si je na jedno kolo, ale na tak dlouhou dobu jakou chcete. Dokud jim pravidelně každé kolo platíte dva penízky, nebo se je sami nerozhodnete obětovat, zůstanou vám věrní. Každý z nich má dvě schopnosti. Jedna se uplatňuje v bitvách, kterých se osobně účastní a druhá je efekt při obětování. Ten můžete použít kdykoli, když splňujete danou podmínku a hrdina vám alespoň jedno kolo již sloužil. Zpravidla tento efekt slouží k získání metropole. Rád bych nyní jen ve zkratce představil hrdiny.
·         Achilles – v boji platí za dva vojáky, a pokud ovládáte 4 ostrovy, vyměníte ho za metropoli
·         Odysseus – ruší obráncovy efekty za pevnosti nebo metropole a při oběti nepotřebujete pevnost ke stavbě metropole
·         Hector – v bitvě protivník ztrácí vojáka ještě před bojem a při oběti vymění kněžky (součást 4. modulu) za filosofy
·         Perseus – dokáže v bitvě zachránit mrtvou jednotku nebo můžete využit jeho oběť k přenesení armády na jiný i nepřátelský ostrov
·         Midas – můžete přehodit hod v bitvě za zlaťák nebo ho obětovat a zaplatit 15 mincí ke stavbě metropole
·         Penthesilea – při remíze neztrácíte jednotky a při oběti smíte právě postavenou metropoli uschovat mimo hrací plán. Tu vám nikdo nemůže obsadit

4.       Dary bohů
Posledním modulem je sada menších bohů. Vždy jeden z těchto bohů přidá efekt bohovi, který je umístěn těsně nad Apollónem. Tím se zvyšuje atraktivita i posledního „akčního“ boha. Efekty jsou dvojího typu. Buď obdržíte kněžku, nebo magický předmět. Kněžka má hned dvě uplatnění. Můžete ji použít místo vyplacení žoldu hrdinovi nebo k prodloužení efektu figurkové bytosti. Magických předmětů je deset různých z bájí známých božských artefaktů. Například Pandořina skříňka nebo Poseidonův trojzubec. Zpravidla vám udělují zajímavou jednorázovou výhodu, kterou využijete, kdy budete chtít.

Cesta do mytického světa

Obecně lze říci, že rozšíření opravuje minimální chyby na kráse této výborné hry. Přidá více interakce mnoho možností jak zvítězit. Tím se často hra zkrátí. Hra se nedostává do lehce patových situací. Je mnohem dynamičtější, protože se častěji mění situace na desce. Cyclades je odladěná hra bez větších zádrhelů. Hádes ji vybrušuje už jen k dokonalosti.
Elenistar

1 komentář: