21. listopadu 2011

Představení hry - Penny Arcade The Game: Gamers vs. Evil

Dnes si prohlédneme novinku na poli deckbuildingových karetních her – Penny Arcade The Game: Gamers vs. Evil.
Nejdříve se však podíváme kousek zpátky do herní historie. Deckbuilding, tedy herní mechanismus, ve kterém si hráč staví svůj herní balíček karet během hry, povětšinou z nabídky karet společné pro všechny hráče, byl přes svou známost i uplatnění ve hrách (např. Arcana) dlouho poměrně okrajovou záležitostí. Skutečný boom zažil až v roce 2008, kdy byl představen Dominion, jenž byl postavený čistě na tomto systému. Po velkém úspěchu rychle následovaly další hry, které se Dominionem více či méně inspirovali. Na svět tak přišel Ascension, Nightfall, Resident Evil, Thunderstone a další. Všechny tyto hry měly i přes různou náplň jedno společné, a tím bylo vážné pojetí tématu. Tomu se Penny Arcade vymyká a přináší odlehčenou humornou hru.

O čem je hra a co najdu v krabici?

Penny Arcade The Game: Gamers vs. Evil od společnosti Cryptozoic Entertainment (mimo jiné tvůrci karetního World of Warcraft) je hra pro 2 až 4 hráče a vychází z komiksu Penny Arcade, který humorně glosuje dění ve světě videoher (povětšinou), u nás však není natolik rozšířen, jako je tomu třeba v USA. Všechny postavy, ilustrace i humor vychází z tohoto komiksu a kdo jej zná, může hře už teď přidat významné kladné body. Právě v návaznosti na svou předlohu se ve hře vyskytují karty, které svým obsahem nejsou zrovna určeny nejmenším hráčům (např., karta „Scrotum“ – česky šourek).

Ve velké a pevné krabici o velikosti 31x31x8 cm naleznete 412 karet, pravidla a jednu dvacetistěnnou kostku. Plastový vnitřek je rozdělen na několik částí pro uložení karet a pro základní hru je značně naddimenzovaný (viz. foto vpravo), ale u deckbuildingových her se většinou na rozšíření nečeká příliš dlouho.  Pozitivní zprávou je, že se karty do přihrádek vejdou i po obalení. Méně pozitivní je absence oddělovacích karet, které by urychlily přípravu, v krabici je pouze ve středové části obrázek navrhující optimální rozdělené karet do přihrádek, který sice pomůže, ale u červených a zelených karet je až příliš obecný. Na druhou stranu není karet tolik, aby musel hráč hodinu hledat určitý typ karty, přesto by oddělovače příjemně potěšily.

Boj hráčů se zlem začíná

Hra samotná se dá svou obtížností přirovnat k Dominionu. Stejně jako v něm, i zde vítězí hráč, který má na konci hry ve svém balíčku nejvíce vítězných bodů (červené karty a karty bossů). Na začátku hry si každý hráč vybere postavu, za kterou bude hrát. Postavy se od sebe mírně liší počtem a druhem startovních karet a také zvláštní schopností, ale žádná z těchto schopností nebo zvláštních karet nepůsobí silněji než ostatní. Na hře pracovalo několik lidí, kteří se dříve podíleli na vývoji Magic: The Gathering a následně na karetní verzi World of Warcraft, což se pozitivně promítlo na vyváženosti karet a množství strategií k dosažení výhry.

Hráč si každé kolo dobírá do ruky šest karet a na konci svého tahu všechny použité, nakoupené i nevyužité karty odkládá a bere si nových šest. Jakmile dojde dobírací balíček, zamíchá všechny své odložené karty a vytvoří tak nový dobírací balíček. Ve hře jsou dvě měny – tokens (žetony), za které si hráč kupuje zelené karty a power (síla), za kterou si hráči kupují červené karty. Interakcí hráčů se dá hra opět přirovnat k Dominionu, je možné na ostatní hráče útočit pomocí karet s tzv. PvP attackem (PvP = Player vs Player, tedy česky Hráč proti hráči) a lze se jim bránit kartami s PvP defense. Nebráněnými útoky se hráčům do balíčků dostávají karty Pax Pox, které kromě „plevelení“ balíčku znamenají při konečném vyhodnocení minusové vítězné body.

Zajímavým prvkem jsou Bossové, což jsou v zásadě velmi silné jedinečné karty, které získáváte náhodně při poražení jednoho ze dvou bossů (ve skutečnosti si tyto karty kupujete za žetony a sílu, stejně jako všechny ostatní). Některé tyto karty dávají jasný jednorázový bonus při zahrání, jiné si necháte vyložené před sebou se stálým efektem a pro zahrání dalších je třeba hodit si dvacetistěnnou kostkou ke zjištění výsledného efektu. Hra končí ve chvíli, kdy je dobrána poslední karta jednoho ze dvou Bossů, nebo je dobráno šest libovolných balíčků (vyjma karet Pax Pox). Podrobná pravidla naleznete na konci článku v odkazech, stejně jako hezky zpracovaná naučná videa tvůrců (oboje anglicky).

Jaké to je a pro koho to je?

Penny Arcade The Game: Gamers vs. Evil je vhodná pro hráče, kteří si chtějí zahrát časově i pravidly méně náročnou hru s odlehčeným tématem. Herní doba je 30 minut až 1 hodina a to ve dvou, třech i čtyřech hráčích a po první hře a seznámením se s pravidly se významně snižuje. Text na kartách není nijak náročný a po prvním zahrání budete téměř všechny znát zpaměti.
Karet je v krabici dost pro uspokojivou znovuhratelnost i herní variabilitu (k tomu také pomáhá možnost náhodného výběru karet, které budou mít hráči během hry k dispozici), ale stále se jedná o jednoduchý deckbuilding, který si zahrajete s přáteli ve volné hodině, ale nepůjde o velkou hru, která zaplní celý herní večer. Pokud přemýšlíte o deckbuildingové karetní hře a hledáte jiné než vážné téma, je Penny Arcade dobrou volbou, která pravděpodobně nebude aspirovat na nejlepší hru, kterou jste hráli, ale budete se k ní rádi vracet, stejně jako se hráči vrací k Dominionu, Thunderstonu a dalším.

Odkazy:

1 komentář:

  1. Hral jsem to asi trikrat a popravde me to prekvapilo a to prijemne. Komix neznam a tak jsem od toho moc necekal. Co se libilo a nelibilo me:
    -----------------------------------------
    ++ jednoznacne variabilita postav. Kazdy si na zacaktu vybere postavu a kazda ma jine startovaci podminky. To ji predbezne urcuje cestu, na kterou muze hrat, tedy jestli na Tokens, nebo na Power. Nekomu prida do ruky hned od zacatku specialni kartu. Podobne jako u Puzzle Strike
    + zajimavy princip banku karet, ktere je rozdeleno na dve poloviny
    ++ bossove a jejich karty -> hlavni teziste bodu, kdo driv prijde, ten driv mele, kazda karta tam je pouze jednou
    + utoky na protihrace v podobe pleveni jejich baliku -> ucinne :-)
    + perfektni grafika karet
    --------------------------------------
    - dalsi deckbuilding
    - neznam svet Penny Arcade, takze mi nektere hlasky na kartach unikaji

    OdpovědětVymazat