21. listopadu 2011

Boj obchodníků o Venuši


Kevin Nesbitt ze Stronghold Games si na letošním BGG.CONu mezi představováním novinek společnosti našel čas a vyjádřil se také k zajímavé situaci, kdy bylo dvěma společnostmi – Stronghold Games a Fantasy Flight Games – prakticky ve stejný čas oznámeno znovu vydání hry Merchant of Venus. Zatímco Stronghold Games chtějí hru vydat prakticky ve stejné podobě, v jaké klasika od Richarda Humblena vyšla v roce 1988 (obr. vpravo), FFG chce svým vlastním stylem upravit hru pro 21. století (obr. níže) a obchodníci z Venuše se tak zařadí k dalším reedicím klasických her, z nichž naposledy FFG oznámili vydání Nexus Ops.

Zatímco si Nesbitt pochvaloval komunikaci s FFG, kteří chtějí nastalou situaci řešit, poznamenal, že FFG nebude mít ve výsledku rozhodující slovo. To bude mít totiž společnost Hasbro, které patří licence na hru a bylo to právě Hasbro, které povolilo FFG vydání reedice. Přestože je na trhu teoreticky místo pro obě hry, obchodně by to dle Nesbitta nedávalo smysl a dále se proto hledá řešení, se kterým by byli spokojeni všechny zainteresované strany. Vyjádřil pozitivní výhled, že se vše vyřeší do konce letošního roku. FFG má vydání své verze naplánováno na březen 2012, zatímco Stronghold cílí na druhý kvartál roku 2012. Nesbitt se k datům vyjádřil jednoznačně - ať dopadnou jednání jakkoliv, datum vydání hry by to nemělo nijak ovlivnit. 

A co vy? Kterou verzi byste radši viděli v obchodech?

4 komentáře:

  1. Raději bych viděl na trhu verzi od Strongold Games. I když pokud bych si nemusel vybírat, bral bych asi obě :).
    Jedná se o skvělou hru, pokud by věc dělali Strongholdi, měli bychom k dispozici pěknou grafiku Dathakanova redesignu a třeba v budoucnu i stejně udělaná rozšíření.
    Na druhou stranu jsem zvědavý člověk, takže bych celkem rád viděl, co z toho vykutá FFG :).
    Tangram

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsme dva, taky bych radeji tu od Strongholdu. Delaji hry poctive a pokud by si vybrali skutecne tu fanouskovskou grafiku, tak by to byla nadherna hra.
    RBX

    OdpovědětVymazat
  3. Ta strongholdí mí děsně připomíná film Flash Gordon a obecně takový ty správný scifárny...

    OdpovědětVymazat
  4. Urcite ponechat tu starou grafiku. Neni duvod tam nic menit podle hesla "neopravuj to co neni pokazene".

    OdpovědětVymazat