11. září 2009

Report: Blackbeard a Chaos in the Old World podruhé

Rozhodnuti odreagovat se po pracovním týdnu jsme se s Radkem po dlouhé době rozhodli zahrát Blackbeard - naší oblíbenou pirátskou hru, kterou jsme se doposud nebyli schopni pořádně naučit a půl první hry strávili listováním v pravidlech. Proto jsme si dali předsevzetí, že ji budeme hrát častěji, aby nám pravidla přešla lépe do krve. Radek si kvůli tomu dokonce koupil i nový fotoaparát, abychom se s vámi mohli o naše zážitky podělit. Sraz byl v Outpostu v 18:00 s tím, že kolem 21:00 dorazí Aneken s jeho bandou a zahrajeme ještě Chaos in the Old World.

Blackbeard

Zdroj Tomovyhry.cz - Gamereports

Naše první hra asi před půl rokem trvala 6 hodin, tudíž jsme nepočítali s včasným dokončením hry, ale jak uvidíte dále, vše se povedlo, zejména díky zalaminovaným kartám lodí, na které jsme čárali fixem a nezdržovali se přesunem žetonků jako poprvé. Rozdali jsme piráty, nakoupili lodě a vyrazili na moře. Můj Thomas Tew napnul plachty směrem východní Afrika, kde si brousil zuby na náklad arabských lodí a případné Indické obchodníky. Radkův John Taylor se rozhodl být pirátem z Karibiku.

Indické pobřeží bylo chudé jak palubní krysa a posádka začala být nespokojená. Až u etiopských břehů se na nás usmálo štěstí - malý arabský škuner neunikl mé pozornosti a za chvíli již Tew prozkoumával jeho náklad. Kořist však byla malá a kapitán se rozzuřil. Posádkou nakrmil žraloky a jelikož arabští šejci za své krajany výkupné zásadně neplatili, vymámil z kapitána něco informací o etiopském přístavu (metody, jimiž toho dosáhl, zde nebudeme šířit). Pak obrátil svůj hněv proti nebohým africkým obchodníkům a přístav nemilosrdně vypálil.

Taylor mezitím nelenil a z neplodného Karibiku se přesunul k pobřeží Nové Anglie, kde ho čekala bohatá kořist v podobě anglických obchodních lodí. Při pronásledování třetí obchodní lodi však byl přepaden vojenskou hlídkou a jeho loď utrpěla potupnou porážku. Pirát byl nucen stáhnout se do bezpečí Providentského přístavu.

Tewova namol ožralá posádka, doplula do madagaskarského pirátského hnízda, kde prodala kořist, nakoupila nová děla a oddávala se svým nejnižším pudům, než se vydala na cestu do pirátského důchodu (zisk vítězných bodů pro mě).

Taylorův Francouzský kolega Francis L'ollonais zatím zažíval úspěchy v Karibiku, ale když jeho posádku a uneseného kupce, za nějž si sliboval bohaté výkupné, sklátily kurděje, začalo se jeho štěstí obracet a jeho vlastní posádka ho nakonec nechala projít se po prkně. Nový velitel nelenil, kořist ihned prodal a odešel si užívat rychle nabyté bohatství (body pro rbx).


Nebudu vás dále zdržovat s dlouhým popisem - místní guvernéři nakonec měli pirátů plné zuby a nastolili tvrdý režim. Já raději odešel hledat štěstí do Indie, kde jsem naloupil bohatou kořist a začínal být trnem v oku guvernérům. Radek se na mě marně snažil upozornit královského komisaře, ale díky jeho pověstnému štěstí v kostkách se mu podařilo na 3d6 přehodit 15 :D
Když ho konečně povolal, kostky ho opět zradily a komisař šel ke dnu, přispívaje tak k mé další slávě. Díky podplacenému španělskému guvernérovi se můj pirát v klidu vykoupil a zakrátko byl konec hry.

Blackbeard je opravdu zábavná hra, pokud vám nevadí kostky (hodně kostek), náhoda a škození. Prokousávání se pravidly je peklo a opravdu to chce hrát častěji, aby to odsýpalo. Arrr! Radkova pomsta mě příště zajisté nemine!

Chaos in the Old World


Po deváté večer opravdu dorazil Aneken s Vaškem a Andrem, takže jsme vytáhli Chaos in the Old World. Jelikož nás bylo pět, tvořili jsme s rbx dvouhlavou saň a hráli jako tým. Rozložení sil bylo: My - Khorne, Aneken - Slaanesh, Andre - Nurgle, Vašek - Tzeentch.

Khorne má velkou nevýhodu v tom, že hraje jako první, jelikož potřebuje zabíjet a ostatní se mu tak v prvním kole mohou vyhnout. Nicméně jsme neváhali a pár skalpů si připsali.Nurgle poctivě korumpoval regiony, Tzeentch soustředil své síly do jediného regionu a nechal Slaaneshe odřízlého v rohu mapy, kam na něj téměř nikdo nemohl. To se nesmělo stát, proto jsme se s Khornem vydali ho zastavit. Slaanesh však asi měl uzavřen démonický pakt s Tzeentchem, který nám naše jednotky odteleportoval pryč :( Nakonec jsme byli odříznutí v rohu mapy a veškeré naše magické zásoby spotřebovávali na pohyb. V rozhodujícím boji nás zradil náš jednoruký akolyta a vítězství tak urval Slaanesh těsně před Nurglem.

Chaos mě nepřestává překvapovat, je to opravdu dobrá hra, ale zároveň ještě nevím, co si o ní myslet. Strategie stále čekají na objevení a na recenzi je ještě hooodně brzy.

P.S. Andre mi nabídl, že pokud se s ním budu učit Deluxe SPQR, naučí se se mnou Prince of Chaos - dvě mouchy jednou ranou! :) Některé učení může být i zábavné.

Žádné komentáře:

Okomentovat