6. února 2013

Dojmy - Sky Traders


Palubní deník vzducholodi „Noblesse Oblige“
156. den plavby

Kapitán Comte Arnaud de Rodellec se rozhodl pro riskantní čin. Do své překrásné lodi si nechal naložit přes deset tun vyhořelého phlogistonu. Je pravda, že momentální cena za naložení tohoto nebezpečného odpadu je poměrně vysoká, avšak vyhořelý phlogiston je zrádný. Nikdy nevíte, kdy vám to bouchne pod zadkem. Do toho se šíří zvěsti, že ten zrádný ničema Baron Ketto von Perux přepadá jednu loď za druhou. Ale i na něj si vzdušná hlídka došlápne. Zítra bychom měli ten nebezpečný náklad vyhodit do sopky. Snad se nestane nic nepředloženého…

Krabice Sky Traders se honosí podtitulem „Hra plná obchodu, intrik a vzducholodí“. Pojďme si na tuto novinku letošního léta posvítit a zjistit, co se v ní všechno skrývá. Po krátkém průzkumu krabice vidíme pěkně vyvedená pravidla. Mají třicet stránek, ale nenechte se vystrašit. Jedná se o hru jednoduchou. Na prvních několika stránkách se nachází povídka ze světa „Nebeských obchodníků“. Navíc je tam spousta obrázků a příkladů, takže žádnou složitost nehledejte. Několik plat žetonů, na kterých vidíme zejména několik typů zboží zobrazeného jako sudy v různých barvách a peníze v rozličných hodnotách. Pět trojic šestistěnných kostek odlišených barvami pro každého hráče a dva plastové knoflíky pro každou barvu. Dva balíčky karet – velké a malé. Pět plánků lodí a tabulka trhu na kvalitním pevném papíru. Hrací plán je variabilní a sestavuje se ze 14 bytelných hexových dílků. A nakonec to nejdůležitější. Tedy pokud jste podobně zaměřeni jako já. Pět nádherných veselých bust jednotlivých kapitánů. Figurky patří v kategorii deskových her (rozuměj NE figurkových jako MERCS nebo Warhammer) na špičkovou úroveň. Hry od skupiny Dust Games potažmo Fantasy Flight Games spadají již delší dobu mezi ty nejlepší v oblasti plastových figurek. Celkově je krabice poměrně lehoučká a připravena pojmout další možná rozšíření.

Naložit či vyložit? To je to, oč tu letí…

Sky Traders disponují jednoduchými pravidly, která vysvětlíte během chviličky a stejně tak rychle se vám i dostanou pod kůži. Hraje se na sérii kol a končí v momentě, kdy někdo z hráčů dosáhne hranice 50 bodů vlivu. Což jsou vítězné body. Ty se nakupují vždy na konci každého kola. Hrací kolo se skládá ze dvou částí. První část hraje každý hráč sám a druhou pak všichni najednou. V té první každý hráč zahraje své kolo. A po něm jde na řadu další hráč ve směru hodinových ručiček. Dokud si všichni neodbudou své kolo. V každém svém tahu si nejprve vytáhnete kartu události. Ta je zpravidla negativní. Často se vás týká, jen když splňujete nějakou podmínku. Například vzdušná hlídka na vás zaútočí, jen když pašujete nelegální zboží apod. Poté se můžete pohnout se svou vzducholodí. Rychlost je plně ve vašich rukou, nicméně čím plujete rychleji, tím spálíte více paliva – phlogistonu. Pak se rozhodnete, zda se zbavíte nějakého nákladu a jako poslední tah je výběr jedné akce. Můžete těžit minerály na zemi nebo sbírat phlogiston v mracích. Obchodovat s různými městy a také zaútočit na jiné vzducholodě nacházíte-li se na stejném místě. 

Takto všichni odehrají a na konci každého kola společně usednou na zasedání cechu obchodníků. Zde se totiž domlouvají a handrkují, jak změní ceny zboží na trhu. Princip je jednoduchý. Existuje 6 základních obchodních artiklů. Od nejlevnějšího jsou to: minerály, jídlo, oblečení, víno, koření a šperky. Každé je zastoupeno číslem (minerály 1, jídlo 2 atd.). Každý hráč hodí svými třemi kostkami a hod tak rozhodne, které zboží může ovlivnit. Například hodím-li 1,1,6, mohu silně ovlivnit cenu minerálů a lehce šperky. Všechny kostky se totiž musí umístit do sloupců růst ceny nebo pokles cen. A kam který hráč své kostky umístí je předmětem diskuze mezi hráči. V tomto okamžiku můžete nakupovat soupeřovy kostky za peníze či zboží z vaší vzducholodi. Záleží jen na hráčově fantasii, jaký obchod uzavře. Trh se tedy každé kolo trochu změní. Na trhu jsou však ještě dvě speciální komodity. Vyhořelý phlogiston, což je odpad, za který vám města platí, když ho vyvezete ven. A potom ještě nelegální grog. Dá se na něm rychle zbohatnout, ale může to být velmi riskantní. Na úplném konci zasedání můžete koupit za peníze body vlivu. To se vyplatí, protože pokud se dostane na určitou úroveň vlivu, můžete mnohem efektivněji měnit trh ve svůj prospěch.

K úspěchu vede mnoho cest

Zbohatnout se dá na ledasčem. Ta nejpřímočařejší cesta je asi levně nakoupit vybrané zboží a poté různými způsoby přesvědčit ostatní, aby cenu této komodity zvedli, abyste tak pak draze prodali. U této cesty rozhodně zapojíte i svoje diplomatické schopnosti. Nebo můžete zkusit vesele popelařit a vyvážet vyhořelý phlogiston. Je to riskantní, ale zase téměř bez práce. Zkušenější diplomaté dovedou vytřískat maximum právě z prodeje know-how. Během zasedání můžete výhodně prodat kostky nebo naslibovat hory doly. Jednou takovou nejistou cestou je cesta piráta nebes. Ať už obchodujete s nelegálním zbožím nebo přepadáváte ostatní vzducholodě dostanete černou známku a vzdušná hlídka vás může nemilosrdně potrestat. Navíc se z vás stává psanec a ostatní kapitáni vás mohou beztrestně ostřelovat a pokusit se tak získat odměnu za vaše sestřelení! Pokud přijdete o vzducholoď, není to konečná. Následující kolo začínáte, jako byste začínali hru a ztratíte polovinu peněz.

Jestli se nebojíte, vytáhněte kotvy!

Hru nesmíte brát příliš vážně. Je plná náhody a někdy vás nemile překvapí. Je však luxusně provedená -  Ilustrace na kartách hrají všemi barvami a celá hra působí dost vesele. Doporučuji ji hrát ve vyšším počtu než ve dvou, protože potom nastávají zajímavé situace. Žádané zboží dojde, někoho napadne stát se pirátem nebo během zasedání probíhají divoké diskuze. Jak bylo řečeno, cest k vítězství je mnoho a není jedna vítězná. Naopak musíte často velmi flexibilně měnit svá rozhodnutí a využít příležitosti. Takže natankujte phlogiston a vzhůru do nebes!

Elenistar

Žádné komentáře:

Okomentovat