23. ledna 2013

Výběr toho nejlepšího z roku 2012 - část 1.

Pokud před vámi někdo řekne pojem „společenská hra“, možná si představíte Člověče, nezlob se! Někdo si třeba vzpomene na Osadníky z Katanu nebo Carcassonne. Velké množství lidí ve skutečnosti netuší, že herní svět je mnohem pestřejší a ročně vyjdou stovky nových titulů. V dnešní době je možné vybrat si hru přesně dle chuti, ať už chcete vítězit ve středověkých taženích do svaté země, zahnat s dalšími hrdiny draka do koutu, vyletět ke hvězdám a objevovat nekonečný vesmír, nebo jenom přežít v domě plném oživlých stínů a monster. Částečně se povědomí o možnostech takovýchto her rozšiřuje, protože již několik českých společností vybírá zajímavé zahraniční hry a vydává je v českém překladu i u nás.

Společenské hry zažívají celosvětový rozkvět, a abychom vám pomohli se v nich zorientovat, připravili jsme si dvacet zajímavých her, které přinesl loňský rok. V tomto článku se blíže podíváme na prvních deset her, které zaujaly herní obec svým námětem, vzhledem, herními mechanismy, zábavností, nejčastěji vším dohromady.

1989: Dawn of Freedom

Společnost GMT Games je mezi hráči velmi dobře známá svým zaměřením na válečné a historické hry. Důraz je vždy kladen na věrnost a přesnost událostí, stejně jako na kvalitu zpracování. V loňském roce si pro nás mimo jiné připravila 1989: Dawn of Freedom. Strategická hra o rozpadu východního bloku, ve které proti sobě soupeří dva hráči o co největší vliv v Evropě po pádu železné opony. Nevšední zážitek přináší především velmi realisticky zpracovaný boj o moc v jednotlivých zemích. Hráči se snaží získat si přízeň dělníků a zemědělců, studentů a univerzit, ale také elit. Ti všichni mohou ve výsledku rozhodnout o osudu země.
Hra se řadí do kategorie CDG (card driven game) a je tedy řízena kartami. Ty lze využít dvojím způsobem. První možností je použití akčních bodů na ovlivňování obyvatelstva. Druhou možností je spuštění historické události popsané na kartě. Právě druhá možnost činí hru význačnou, protože všechny události se skutečně odehrály a jejich průběh, význam i důležití aktéři jsou detailně popsáni v pravidlech hry. Nejde tedy jenom o souboj dvou hráčů, ale impozantní učební pomůcku. 1989: Dawn of Freedom je nepřímým pokračováním legendárního počinu představujícího události studené války Twilight Struggle z roku 2005. Tuto osm let starou legendu navíc loni vydala společnost MindOk kompletně přeloženou do českého jazyka pod názvem Studená válka.

Andean Abyss

U válečně laděných her a společnosti GMT ještě chvíli zůstaneme. Autor Volko Ruhnke, oceněný za hru o boji USA proti terorismu Labyrinth: The War on Terror, 2001-?, si totiž připravil další hru s netradičním námětem. V Andean Abyss se hráči vrátí do Kolumbie devadesátých let. V té době probíhala bezmála otevřená válka mezi drogovými kartely, státními jednotkami a marxistickými separatisty. Jak dnes již víme, stát se nepropadl do nekončící občanské války, ale podaří se to samé hráčům? Ačkoliv je Andean Abyss až pro čtyři hráče, ale hrát je možné i sám za kolumbijskou vládu snažící se uklidnit situaci v zemi.
Nejde však pouze o posunování jednotek a boj. Každá skupina sleduje vlastní cíle a musí sledovat vývoj obyvatelstva, popularity, zásobování, možností rychlé komunikace nebo také intervence jiných států. Hráči musí obezřetně manévrovat na poli ekonomiky, politiky i náboženství. Spojenectví jsou vratká a možnost úplatku nesmírně lákavá. Podobně jako výše zmíněná hra, je i tato řízena kartami. Hra podává unikátní nahlédnutí na netradiční konflikt, který u nás nemá téměř žádnou mediální publicitu a je pro mnohé velkou neznámou.

Andor - Dobrodružné legendy

Německého ilustrátora her Michaela Menzela možná znáte. Jeho kresby najdete například v Osadnících z Katanu, karetních hrách Řím, Dominion nebo Dračí srdce. Po devíti letech ilustrování her se Menzel rozhodl vydat vlastní hru. Kromě již tradičně překrásných ilustrací se mohou Andor - Dobrodružné legendy pochlubit také velmi intenzivní kooperativní hrou ve fantastickém království, které se brání proti hordám zlých monster. K tomu je ještě třeba vyléčit záhadnou nemoc krále, nalézt vzácné diamanty a porazit v souboji rozzuřeného draka.
Hra zaujme na první pohled a Menzel si dal velmi záležet, aby jeho první hra vypadala zkrátka úchvatně. Někdo by mohl mít námitky, že ve hře jsou postavy hrdinů namísto plastových figurek jenom v podobě kartonových postav. Po jednom zhlédnutí ilustrací ovšem každý námitky rychle zapomene. Hra se odehrává celkem v pěti scénářích, kde první slouží jako naučný a postupně se zvyšuje obtížnost. I zde platí, že bez poctivé spolupráce hráči daleko nedojdou a je nutné celou dobu táhnout za jeden provaz. Původně německou hru u nás v českém jazyce vydala společnost Albi.

Android: Netrunner

Legendy se někdy vrací a právě to je případ karetní hry Android: Netrunner. Původní Netrunner představil v roce 1996 Richard Garfield, který je známý především pro vytvoření jiné karetní legendy - Magic: the Gathering. Přestože se „magicy“ dodnes těší větší pozornosti, původní karetní hra je označována za jednu z nejlepších her vůbec. V asymetrické hře pro dva se jeden hráč stane zástupcem mocné korporace, která sleduje své vlastní cíle, výzkumy a boj s ostatními korporacemi o moc. Proti korporaci stojí druhý hráč v roli hackera zvaného „runner“ (odtud název Netrunner), který se snaží prolomit firewally společnosti a ukrást cenná data.
Americká společnost Fantasy Flight Games se rozhodla vydat tuto karetní hru v novém grafickém kabátku s modernizovanými pravidly i kartami. Celou hru pak zasadila do prostředí vlastní herní cyberpunkové série Android. Temný svět, ve kterém vládnou všemocné korporace, byl na první pohled ideální volbou pro reinkarnaci hry Netrunner. O úspěchu tohoto zmrtvýchvstání svědčí, mimo velmi pozitivní hodnocení u nás i ve světě, také vítězství v kategoriích nejlepší hra pro dva a nejlepší karetní hra pro rok 2012 na mezinárodním herním serveru Board Game Geek.

D-Day Dice

Komunitní server pro možnost spolufinancování zajímavých projektů Kickstarter dal vzniknout mnohým projektům, včetně těch herních. Jedním z nich je i nová kooperativní hra D-Day Dice od společnosti Valley Games Inc. Jak již samotný název napovídá, vydáme se v této hře do 6. června roku 1944 na pláže Normandii. V této kooperativní kostkové hře pro jednoho až čtyři hráče se ujmete vojsk USA, Velké Británie, Francie a Kanady. Ta se snaží s co nejmenšími ztrátami a v co nejkratším čase dobýt pláže a obsadit bunkry obsazené německými obránci.
Nejde však o klasickou válečnou hru, ale především o správu zdrojů a plánování společného postupu. Hráči každé kolo hází kostkami a snaží se získat vojáky, vybavení a morálku. Během hry je možné získávat za zdroje nástroje nutné k postupu po pláži nebo specialisty, kteří usnadní ostatním vojákům cestu. Nejedná se ovšem o žádnou zlehčující hru a bez dobré spolupráce bude vítězství velmi těžko dosažitelné. Navíc musí k výhře přejít pláž všichni. Jakmile jeden hráč přijde o všechny své vojáky, hra končí společnou prohrou. Toto velmi netradiční provedení významné vojenské operace slaví ve světě i u nás úspěch, a to i u hráčů odmítajících válečnou tématiku.

DreadBall

Máme zde další hru vzniklou díky podpoře hráčů na serveru Kickstarter. DreadBall z dílen Mantic Games je futuristická sportovní hra vystavěná na základě amerického fotbalu. Znalejším hráčům to může připomínat hru Blood Bowl z roku 1986, kde se americký fotbal hraje ve fantasy prostředí. V taktické hře s cínovými figurkami hráčů se na herní ploše střetnou dva týmy, přičemž vítězné body za výhru si může odnést jenom jeden. K dispozici jsou čtyři týmy, které jsou v zásadě obdobou klasických fantasy ras ve sci-fi prostředí.
V základním balení najdete dva týmy - Trontek 9ers patřící lidské megakorporaci a proti nim orky a zároveň bývalé vesmírné piráty z týmu Greenmoon Smackers. Kromě těchto dvou týmů si lze pořídit také trpaslíkům podobné robustní hráče Midgard Delvers a krysám vzhledem i povahou podobnou rasu Veer-Myn a jejich tým Skittersneak Stealers. Hra zatím u nás není tolik známá, ale ve světě a také díky úspěšné kampani na Kickstarteru se zatím těší značné pozornosti.

Ginkgopolis

Z-Man Games nás ve své hře Ginkgopolis také přenesou do budoucnosti. Namísto sportovních klání ale řeší lidstvo v roce 2212 jiné problémy. Kvůli nepřiměřené těžbě a využívání přírodních zdrojů jsou nyní lidé nuceni k šetrnému soužití s přírodou, které se týká i výstavby nových měst pro stále rostoucí populaci. Ve hře se stáváte architekty a plánovači pro výstavbu moderních měst, které se nesou v duchu ekologie. Takové téma se zřejmě nedočká filmové adaptace, ale přináší nečekané množství zábavy, při které musíte dobře zvážit, jak investovat své zdroje a jaké akce provést.
Každé kolo mohou hráči obsazovat nové parcely a stavět na nich domy, rozšiřovat starší budovy do výšky, nebo používat zvláštní schopnosti karet k získávání zdrojů, nových karet budovy nebo vítězných bodů. Vše je navíc nějakým způsobem provázáno se stromem jinanem dvoulaločným, který je známější pod názvem ginkgo biloba. Ten je v budoucnosti považován za ideální vzor pro výstavbu a je obsažen také v názvu hry. Odlehčené téma a velmi přátelsky působící ilustrace hry přidávají na příjemné atmosféře a výsledkem je ideální hra jak pro zkušenější hráče, tak pro celou rodinu.

Lords of the Waterdeep

Wizards of the Coast přináší hráčům na celém světě již po mnoho let klenot her na hrdiny jménem Dungeons & Dragons. V posledních letech si tato společnost všimla také rozvíjejícího se trhu společenských her a s hrami z jejich produkce se můžeme setkat stále častěji. Jednou z novinek je také hra Lords of the Waterdeep. Přestože se hra také odehrává ve známém fantasy prostředí světa Forgotten Realms, marně byste zde hledali boj hrdiny proti příšeře. Stanete se totiž vedoucí osobností frakce, která se snaží ovládnout jedno z nejvýznamnějších měst světa - Waterdeep.
Hra je postavená na mechanismu „worker placement“. To znamená, že každý hráč má k dispozici několik figurek, které může umístit na budovy ve městě, čímž získá jimi nabízené výhody nebo akce. Cílem je získat co nejvíce vítězných bodů, které zde představují vliv ve městě. Ty lze získat stavbou a ovládáním budov, získáváním hrdinů, kteří pro vás následně plní hrdinské úkoly, nebo třeba naplněním vlastní pokladnice zlaťáky. Každý hráč si navíc na začátku hry vytáhne jeden skrytý úkol, jehož splněním se dá získat nemalé množství bodů. Hra je výjimečná nejenom jednoduchými pravidly a příjemnou herní dobou. Zaujmou na ní i komponenty, které se pyšní velmi dobrou kvalitou a provedením, stejně jako samotná krabice. Uložení komponentů je výborné a nestane se, že by se v ní cokoliv pomíchalo. Komu to nestačí, vypadá celá krabice hryzko velká kniha.

Love Letter

Na první pohled možná nenápadná hra, protože ji tvoří pouhých 16 karet. Love Letter vymyslel japonský autor Seiji Kanai a distribuci a podobu verze pro západní trh připravila společnost Alderac Entertainment Group. Hra překvapila svou jednoduchostí, rychlostí i zpracováním. Hráči se stávají nápadníky princezny, která se v žalu zavřela do hradní věže. Rozveselit e jí snažíte svými dopisy, které zároveň slouží jako vyznání lásky. Dopis ovšem nelze jen tak přinést, ale musí být doručen po některém z obyvatel hradu.
Love Letter je dedukční hra s trochou štěstí pro dva až čtyři hráče, ve které tvoří balíček karet osm různých postav v odlišném počtu kopií. Hraje se několik kol, dokud jeden hráč nezíská určený počet vítězství. Toho dosáhne buď eliminací ostatních hráčů v kole, nebo držením karty s nejvyšší hodnotou. Každý hráč začíná s jednou kartou postavy na ruce a ve svém kole si dobere druhou. Poté si zvolí jednu kartu, kterou odloží a vyhodnotí její schopnost. Pokud rádi hádáte, co skrývají ostatní na ruce a baví vás dedukcí omezovat možnosti, je tato hra přesně pro vás. V každém kole se ale jedna náhodná karta odloží skrytě z balíčku, aby výpočet nebyl tak jednoduchý.

Mafia City

Herní hity nevznikají pouze v zahraničí, ale také v naší domovině. Důkazem je hra Mafia City od společnosti Stragoo Games. Petr Bělík si pro nás připravil soupeření tří až pěti mafiánských rodin, které hodlají ovládnout celé město. A jelikož je ve válce o město vše povoleno, tak dojde na zkorumpované politiky, práva ohýbaná dle nejvyšší nabídky a policisty, kterým úplatky voní lépe než čerstvá kobliha.
Každý hráč má k dispozici své mafiány v podobě barevných disků, jejichž rozmísťováním po různých částech města získávají hráči vítězné body a možnost využívat zvláštní schopnosti lokací. Důležité je mít na jednom místě více žetonů než ostatní hráči. Ten, kdo ovládá městskou část, poté může pustit do ulic policisty, najmout si v přístavu nájemného vraha, nebo rozhodovat pomocí soudů o sporech o jednotlivá území. To vše kompletně v českém jazyce.

Dalších deset her vám představíme v druhé části článku, které se dočkáte přesně za týden. Pouze napovíme, že se podíváme třeba na rozpad jednoho galaktického impéria, statečné myši nebo výrobu atomové bomby. A možná přijdou i zombie…

Žádné komentáře:

Okomentovat