5. října 2009

Aquarius - zaujal i totální odpůrce deskovek

Vzal jsem si na víkend, který je spíš o paření a chození po českých hradech a zámcích (vím, divná kombinace, ale o to tu teď nejde :-) pouze dvě hry. Společnost je to veskrze neherní, ba dokonce deskovky odmítá. Jediné, co tam frčí, jsou různé typy klasických karetních her, z nichž vede bulka o peníze. Z tohoto důvodu neuspěl Dungeon Twister. V jedné volné chvíli jsem ale přesvědčil kamaráda, aby si zahrál Aquarius. Je to jednoduchá karetní hra na principu domina, která vypadá velice dobře, dobře se hraje a navíc ma sympatické úpravy pravidel tak, aby ho mohli hrát i děti od 3 let, což mi v tuto dobu přijde velmi vhod a určitě to se svým synkem zkusím.
Hráli jsme na zemi na nějakém betonu a jak kolem nás naši kamarádi chodili, tak se zastavovali, ptali se, co to je a !světe div se! začali říkat, že by si to také rádi zahráli. A to říkali jak teenageři, tak i mladé babičky (v tomto věku už se roky nepíšou :-). Proto jsem byl nadšen, protože až doteď jsem se pouze musel vyrovnávat s posměšky typu "Tak už jsi někoho přemluvil?", případně "Koukám, žes přece jen někoho překecal...".

O co v Aquarius jde?
Na začátku si 2-5 hráčů vybere tajně kartu cíle. Ta obsahuje vždy jeden z 5ti elementů oheň, voda, země, vzduch a hvězdy a určuje to, za jaký element hráč hraje. Poté dostane každý do ruky 3 karty z balíčku karet. Na začátku tahu si každý hráč dolízne jednu kartu a snaží se dle pravidel přiložit svoji kartu ke kartám na herní ploše. Je to ve stylu domina, takže se přikládaná karta musí jedním z vyobrazených elementů (ano, karty můžou obsahovat více elementů a jsou tedy děleny na různě velká pole) dotýkat stejného elementu na kartě, která již leží na stole. Cílem hry je získat sedm karet, které budou tvořit souvislé pole konkrétního elementu. Zdá se to jednoduché, stačí čekat na kartu svého elementu a postupně tuto cestu tvořit. Jenže soupeř mě může svými kartami blokovat a navíc jsou tu akční karty. Je jich šest a vypadají třeba takto:
rotate goals = hráči si v určeném směru prohodí sví cíle, tedy elementy
change goals = to samé, ale pouze mezi dvěma hráči
move card = vezme si kartu ze stolu a dá ji jinam
change cards = vyměňte si karty s protihráčem
shuffle hands = všichni odevzdají karty, ty se zamíchají a poté znovu rozdají
...

Jsou to tedy karty, které totálně přebijí pečlivě budovanou strategii, tudíž hráč, který neměl naději na úspěch najednou vyhrává apod. Díky těmto kartám je ještě více posilněna náhoda, tudíž to není vhodné pro "šachisty", spíše je to párty hra, u které zažijete spoustu legrace. Pravidla vysvětlíte hned, všude se vleze, takže jediné, co je zapotřebí, je dostatečně velká plocha na budování elementárních cest z karet. Navíc se těším, až ji vyzkouším s dětmi, protože se jim grafika karet strašně moc líbí.

Hru si můžete zakoupit za 325,- Kč na Tomových hrách zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat